Show me the money


”Show me the money” var ett uttryck som blev vida känt i filmen Jerry Maguire. Det handlade om att vad du än företar dig så finns det någonstans en affärsnytta med det hela. Så visa mig vart pengarna finns. Att ha affärsidéer eller idéer hur man kan utveckla sitt företag är mycket bra, men vi tappar ofta bort att det finns ett affärsnyttoperspektiv. Företag är som vilka organismer som helst. De kräver en del basala saker, sedan omvårdnad och slutligen få utvecklas på egen hand. Däremot kommer de aldrig att klara sig utan någonting, för då dör de.  Arbete med företagsorganismen påminner mer om att jobba med ett Bonzai träd. Det tar en hel livstid att skapa strukturera fram, odlaren har en stor passion för sin växt och njuter av att saker tar tid för att utveckla trädets fulla prakt.

I företagsvärlden behöver man få in ett långsiktigt tänkande tidigt, men samtidigt behöver det finnas en strategi för det vardagliga arbetet. Här rörs ibland perspektiven ihop, och än tydligare blir det när man antingen får för mycket att göra eller att företagets ställs inför problem. Att spara sig ur en kris fungerar ofta dåligt utan en kris måste man arbeta sig ur. Du kan jämföra det med att låta barnen få svälta när vi får problem, det känns främmande men det sker ofta i företagsvärlden. Det som man skär ned på är personal och kompetens, bolagets ”muskelkraft” och i samband med det försvinner även kunder och kontakter.

Att arbeta sig ur en kris handlar ofta om ”show me the money”. Tydliga strukturer för att öka likviditeten, se över betalmodeller som används etc. I högkonjuktur är ”show me the money”, var finns pengarna? eller rättare sagt var finns strukturerna som skapar pengarna, mycket centrala. Det ska finnas med i varje tanke, både långsiktigt och kortsiktigt, vilket innebär att det måste finnas tydliga mål, tydlig företagsriktning och rätt strategi för att nå dit. Förr eller senare viker marknaden eller att ledningen fattar felaktiga beslut, och då är det ofta försent att göra det som skulle ha gjorts.

Det är dags att damma av ”show me the money”.  Affärstänkandet och affärsnyttan ska med i varje tanke när det rör sig t från lägenhetsinköp till julfester. Försäljningssidan behöver få en status som den är värd och framför allt förstå att ”Ingenting säljer sig av sig självt”. Det spelar ingen roll vilken produkt du har om du inte kan paketera den, marknadsföra den och se till att säljare har tydliga erbjudande med sig till kunder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s