Walk this way… En annan väg


.. går vi ofta inte frivilligt. Hur många nyårslöften har inte brutits dagen efter. Det visar att vi människor inte gillar att bryta invanda rutiner. Nu gäller det inte enbart våra privata sidor, utan alla de områden vi är involverade i. T.ex att som företag skapa nya betalmodeller. Utvecklandet av betalmodeller brukar ske i ett läge när man måste.
Träffade ett företag för några veckor sedan som hade hamnat i likvida svårigheter. Att man hade hamnat där berodde på marknadens svängning, och de var nu i ett läge där man behövde få in mer pengar. Det skulle ske genom att få in fler kunder. Den prissättning man hade använt sig av hade till viss del orsakat problemet. Kunderna hade själva börjat se över sina utgifter, hittat konkurrenter som kunde göra det billigare. Skulle företaget nu gå samma väg och sänka sina priser. När vi tittade på det var det inget bra alternativ, för att marginalerna redan var små. Därför började vi från marknadsplatsen och såg om det gick att paketera om tjänsterna. Det andra var att många tips och råd man gav sina kunder kunde man inte ta betalt för. ”en del gör så i vår bransch, men många tycker att det snålt ut”. Problemet som företaget nu stod inför var delvis beroende på en attityd fråga. Det är inte ovanligt man möter kommentarer som ” i vår bransch tar man inte betalt så” eller ” vi ser andra göra detta men vi vill inte göra så”.

Ska man flytta det ett steg bakåt, ”innan man måste” så är utveckling av nya betalningsmodeller en fortsättning på ett genomarbetat marknadsstrategisk koncept. Framtagandet av betalmodeller är en kreativ process, där man inte bör låsas sig för snabbt i ”att det inte går”, eller ”att det inte är så i vår bransch..”. Denna typ av argument kommer in när själva paketeringen kommer in.

Det här är enkelt att förstå, men det svåra är att genomföra det. Det kan vara en orsak till att öka likviditeten innebär att öka kundstocken. Det man ska beakta då är att det kostar mer att ta in en ny kund än att bearbeta en kund som man har haft en lång relation med. Det som tillkommer när man tar in en ny kund är införsäljning, bearbetning, lågt förtroende till en början etc. Är det så att kunden har en bra leverantör så måste den konkurreras ut. Det kräver tålamod och ekonomiska muskler. Det innebär att det inte är säker att öka kundvolymen ger ökad likviditet.

Som jag skrev är framtagandet av betalmodeller en kreativ process, men man kan även snegla på andra branscher. T.ex. var It området tidigt inne på framtagandet av supportavtal. För några år sedan var jag med och jobbade fram ett sådant koncept inom ett industriföretag med en egentillverkning av en unik produkt. Det jag såg var att när dessa produkter såldes bra, men när de gick sönder så var det inte detta företag man ringde utan man kontaktade den lokale reparatören. Det jag gjorde var att ta fram supportavtal och koppla erbjudanden till det. Företaget ökade omsättningen med 10 % utan att utgifterna öka i samma takt. Varför företaget inte hade tänkt eller gjort på det här sättet innan var, ovana. Det fanns ingen modell att ta efter, produkten de byggde var smalt nischad, konkurrenter hade inga avtal heller. Det de gjorde var att gå en ”ny väg”, och på det viset öka vinsten i bolaget.

I ett annat bolag inom turismnäringen var det en annan problematik. Där var företaget tvungen att boka upp platser på hotell och ligga ute med likvidamedel i form av förskottsbetalningar under en lång tid innan man fick pengarna tillbaka från kunder som ville hyra. Genom att utgå ifrån att riskexponeringen skulle ändras, togs det fram en ny betalmodell. Kunden fick lägga en handpenning som vanligt, men sedan kom olika delbetalningar in tidigare, vilket gjorde att den likvida riskexponering minskade. Det var samma här med att hitta en ”ny väg”.

I en del branscher är det svårt att utveckla andra betalmodeller för det finns regler och etiska nivåer som styr över vad som får göras eller vad som inte får göras. Däremot kan det även för dem vara värdefullt att se över betalmodeller man använder sig av. För som jag skrev ’är framtagandet av dessa modeller en kreativ process. Det är sedan när vi kommer till paketering som avsmalningen börjar och vad som är tillåtet och inte tillåtet.

Kom ihåg att ALLT i livet är i ständig förändring även detta område, vilket innebär att det alltid finns ”nya vägar” att gå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s