Sponsring och att bygga varumärke


Den nya bilrace serien TTA har startat sitt arbete inför nästa säsong. För att klarar av denna typ av satsning måste det finnas sponsorer. Har denna typ av verksamhet någon påverkan för oss vanliga medborgare som inte är intresserad av bilsport. Jo, det har det. Vi har idag bilmotorer som är mycket bränslesnåla. För ett par dagar sedan fick jag höra om att Koreanskt bolag som bygger ett luftburet transport system för storstäder. Systemet består av kabiner som hänger på skenor. Bromsarna till dessa kabiner, görs av ett svenskt företag Brovallen Design som är komna ur bilsportindustrin.

Innan sponsringen kan komma igång behöver koncepten paketeras, och kanske det viktigaste. Vad är affärsnyttan för företagen? Det finns ingen självklarhet i att ett sponsors åtagande skulle utmynna i företagsförstärkning. Sponsring handlar om att bygga upp ett varumärke långsiktigt. Det innebär att företaget inte kommer att öka sin försäljning imorgon.

På bilden är det en Audi R8 TDI Le Mans som Matthias Ektröm Team hade med sig upp från Tyskland till Mantorp, på förra årets STCC avslutning. Matthias har under många år jobbat myckat med sponsring. Samtidigt har han byggt upp sitt eget varumärke. Det har givit honom en stark grund att stå på när han har förhandlat med företag kring sponsringsfrågor.

Jobbet i att bygga varumärket består i att synas i rätt sammanhang, göra rätt saker och mycket jobb. I Matthias fall innebar det bland annat att åka Vasaloppet, köra runt sponsorer i bilen efter tävling, ställa upp på olika event etc. Det låter lite lyx liv men samtidigt är du som person hela tiden exponerad, gör du ”fel” någonstans kan det vara oerhört förödande.

Boris Lennerhov VD på GeKås berättade om hur svåra och långa diskussioner de hade innan de gjorde såpa-serien. Nu blev den oerhört lyckad och gav deras varumärke en ny skjuts framåt. Däremot ville de inte göra för många säsonger, det blev tre. Detta är prov på en annan viktig egenskap när varumärken byggs, att kunna välja bort. De slutade med serien när de hade som mest tittare och valde bort att fortsätta.

Kontentan är att sponsring handlar om ett samspel mellan två olika parter och oss som det riktar sig emot. Om den ene partern är svag kommer det inte kunna uppstå någon win-win situation. det är lika viktigt för den som söker sponsorer att denne har ett starkt varumärke, finns inte är det dags att börja bygga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s