Storytelling…


…eller ”folkprat”, borde kanske vara det namn vi skulle använda oss av. Folkprat, har ibland skapat lycka och ibland olycka. Exempelvis byggde hela konceptet runt brännandet av häxor, på berättelser, berättelser som slutligen blev en sann historia, en så kallad Storytelling.

Ebbe Schön brukar säga att om vi inte kan urskilja någonting när vi befinner oss i ett totalt mörker, skrämmer det oss mer än när vi kan börja att se konturer av det. Vi rekonstruerar, hittar på saker, för att kunna skapa logiska förklaringsmodeller till olika fenomen.

Storytelling har idag blivit ett mycket effektivt sätt att skapa marknadsföring. Den fungerar dessutom alldeles utmärkt ihop med det socialamedie området. Man skulle nästan kunna säga, för bra, för det är lätt hänt att producerare förlorar kontrollen över materialet. Orsaken till det är att vi är människor är inprogrammerade till att skapa och ta emot denna typa av kommunikation. Storytelling har en start, ett pågående och ett slut, vilket är grunden i dialog. Det andra är att Storytellingen behöver vara förankrad i ett ”mytiskt område”, som krigaren på bilden som har tagit många skapler i sitt liv. För den breda publiken i Sverige har denna mytbild lite svårt att gå hem. Vi föredrar ICA-Stig, som är tydlig och bestämd, men mordisk kan man knappast beskylla honom för att vara. Sedan finns det undantag som exempelvis Heavy Metal bandet Lordi som vann melodifestivalen för några år sedan och som lyckades med konstycket att gå och bli folkkära, men undantag kommer och går.

När man börjar att bygga upp varumärken är storytellingen en kommunikationskanal för att få ut budskapet. Bianchi, som jag tidigare har skrivit om, är mycket skickliga på det. De väver dessutom ihop historier med verklighet vilket gör det mycket starkt. Många av de framgångsrika cyklister som har kört för Bianchi, har blivit knutna till märket på olika sätt för att jobba med det, som har skapat en ”Bianchi-familj”.

Hur bygger man upp en story?

Jo det måste utgå ifrån personen, varan som det sk handla om. Någon del måste vara ”sann”. Sedan får berättelsen inte vara för ”välkänd”, vilket innebär att man kan inte ta en vandringssägen, byta ut några personer och stoppa in egna namn eller produkter och sedan återberätta den. Det kan gå om historien har fallit i glömska hos gemen man. Slutligen måste den ha en ”arke-mytisk” förankring, exempelvis ” jag började med vå tomma händer…” eller ”vi var så fattiga…”, slutligen ”jag slogs för min överlevnad…”. Dessa nivåer hakar sig fast i människans undermedvetna och därmed blir vi en god lyssnare och en god konsument.

Är inte det här att manipulera människor?

Både ja och nej. Det har alltid gjorts och kommer alltid att göras. Idag när vi inte tror på Gud längre utan på allt som står i tidningar, artiklar eller nätet, så är det enklare att manipulera oss. Vi behöver komma ihåg att allt som skrivs eller förmedlats på ett annat sätt alltid har en avsändare. Fundera nästa gång innan du konsumerar eller tror på det senaste bantningsrönet, eller den senaste Jurholt artikeln som skrivs, vem tjänar på det här?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s