USP


USP..eller ”unique selling point”.. är mycket viktigt.. samtidigt kan det bli fel. Forskning visar att inköp görs mycket utifrån de möten som kan skapas mellan säljare och kund. Det unika blir personliga egenskaper, eller rättare sagt det som dina anställda lyckas kommunicerar ut. För att en USP ska bli framgångsrik räcker det inte med att den är tydlig för dig, än mer viktig är att den behåller den tydligheten fram till kunden.

Å hur göres nu detta? Tja många exempel som man ser är mycket dåliga, på grund av att de inte utgår ifrån det som ska kommuniceras ut, utan vad som funkar inom olika kundgrupper. Humor tycks vara en universalmedicin, men det är enbart ett kommunikationsverktyg bland många andra. Exempel på detta är en stor mäklarkedja som gör reklam på TV. En ung kvinna försöker få fram bolagets budskap genom att testa olika sätt att uttrycka sig på. Hon sjunger, pratar mot en blåsmaskin och allt är riggat i en studio för att få en dokumentär känsla. Problemet blir att det inte känns som att de vet vad de håller på med. Frågan som jag ställer mig är ”Skulle du sälja din 5 miljoners villa hos dem?” troligen inte. Att sälja hus är en av de största affärer som man kan göra och det måste göras av en kunnig mäklare, det motsatta mot vad filmen visar. En vanlig USP hos en mäklare bör vara seriös, kunnig, att veta etc. reklamfilmen visar på det motsatta, vilket blir ett problem. Den osäkerhet som uppstår i hur jag ska ta till mig budskapet gör att jag väljer bort en sådan mäklare. USP;en har blivit feltolkad av de som ska förstärka den och det urholkar varumärket.

De bra exemplen som finns har gått inifrån bolaget, identifierat det unika i bolaget och dess produkter. Därefter hittat rätt kommunikationskanal, för att slutligen nå fram till kunden. Dessutom är USP;en så enkelt utformad att vem som helst inom bolaget kan när som helst berätta om den. Svårare än så är det inte. Utmaningen ligger i att vi har med människor att göra, som alla har en egen USP, som lever i egna system-familj, släkt, vänner etc.-som har egna värderingar, som lev…. Listan kan göras lång, men för att nå fram till slutkund gäller det att hitta det unika. Svårare än så är det inte…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s