Kill´em all ….


För några år sedan var jag involverad i ett utbildningsprojekt för exekutiva chefer, där alla deltagarna var kvinnor. De skulle tränas i att ta för sig mer i en manlig patriarkalisk miljö, så att några av dem kunde jobba i styrelsen.

Ett av de delmoment som vi skulle träna var att ”slåss”, verbalt, är viktigt att tillägga. Den arena man då befinner sig på är inte en konflikt arena, nej här handlar det om krigsarena. Det sägs att män inte gillar konflikter, män är konflikträdda, däremot har kvinnor inte alls samma inställning till det. I en krigssituation är det däremot männen som känner sig mer hemma. Skillnaden mellan de olika arenorna är att det på en konfliktarena finns ett visst intresse för dialog, men på en krigsarena är det enbart monolog som gäller. Förgöra fienden. Kill’em all.

Många av deltagarna kunde vittna om hur de blivit hårt ansatta av chefer, speciellt på ett personligt plan. (Jo, det är mycket vanligt när en man ska ”sänka” en kvinnlig motståndare. Det används mycket sällan när män slåss mot män, för att det inte funkar där.)

Ett par år senare träffade jag en av deltagarna och vi kom in på utbildningen och just området som handlade om att ”slåss”. ”Det är inget som jag praktiserar själv, för nu när jag har kunskapen så kan jag välja att agera tidigare och då få ett annat resultat”. Medvetenheten hade gett henne nya möjligheter att kontrollera händelsen som tog udden av ett regelrätt krig. Genom att träna, uppleva och förstå utökade hon sin verbala verktygslåda, vilket gav henne en auktoritet som chef.

All träning är inte enbart till för att man ska lära sig att göra något nytt, ibland kan det vara lika viktigt att bli medveten om hur olika skeenden kan påverka. Lärdomen jag fick var att, ”varandet” är minst lika inlärande som ”görandet”, men att det sistnämnda är oftast något som du premieras för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s