Våga investera sig igenom en lågkonjunktur !


Hur skapar man framgång i sitt företagande?

En viktig del är att ha koll på finanserna, men det är även centralt att våga satsa sig ur lågkonjunkturer. Den modell som idag är etablerad att jobba utifrån är LEAN modellen. Det innebär att företaget effektiviserar kostnad och tid för kunden så att denne inte betalar för något i onödan. Det kan t.ex. vara funktion, produkt, process eller tjänst. Så är det tänkt i teorin, men det fungerar inte i praktiken. På grund av att omvärlden är i ständig förändring. Fokuset ligger för mycket på att denna omvärld inte påverkar kunders beteende. Och som ni alla vet är kunders beteende ytterst påverkbara av omvärldens förändring. Det senaste exemplet är Eastman KODAK som nu har begärt konkursskydd. (När de var som störst ägde de 95 % av marknaden).

Det som kommer att skapa framgång för företag är de som snabbt kan anpassa sig till snabba förändringar, både avseende tekniska skiften eller finansiella bubblor och kriser. Ett så kallat ”Agilt” beteende. Kommet från Agile, rörlighet är det som närmast beskriver ordet. En allt för stort tillit till ett fast tänkande kommer att straffa sig. Det som kommer att styra är marknadens vilja för att betala eller hantera kommande teknikskifte eller marknadens totala avsaknad av betalningsvillighet för en gammal produkt eller tjänst. Där är man inne på Joseph Schumpeter tankar om ”Creative destruction”

Vad skapar vinning i ett företag?

Ibland är det stort fokus på effektivitet, kanske för stort så att kreativitet blir hämmande. Vad får kreativitet kosta? När är man kreativ, kan man också fråga sig. Vid kriser så kanske ett ”Kreativitets tränat bolag” har större möjlighet att överleva än ett effektiviserat bolag har. I SAAB,s fall kan man se det tydligt. I mycket av de turer som var omkring bolaget så var den ende som slutligen hade kreativa idéer VD;n och ägaren själv Victor Müller. Då ska man ändå komma ihåg att det som en gång var SAAB;s kännetecken var teknikinnovationer, kreativa lösningar.

Det finns en stor risk idag, att företag tittar för mycket på kostnader och blir mer och mer stringetnta och asketiska. Det är lätt att ta fram en effektiviseringsmodell, skala av enligt ”osthyvelsmodellen” och få till effektivitet på det viset. Men det kan faktiskt vara så att framgången att ta sig ur en kris är att våga satsa på rätt innovationer i bolaget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s