Den ofrivillige företagaren


Fastlands är en företagare som jobbar som en tillsvidareanställd åt ett företag, men som har F-skattsedel. Det innebär att administrativa ansvaret finns men allt annat existerar inte, med andra ord marknad och sälj finns inte. Trygghet och försäkringar är annat som ej existerar. Hur många som är fastlands är svårt att veta men det finns cirka 600 000 enmans företagare idag i Sverige.

Det som är gemensamt är att ansvaret för att få in jobb, administrera och se till att få och kunna ta betalt är dock det samma för alla företagare. Men det som skiljer oss från många andra länder är att vi ska klara av allt på egen hand. Tyvärr är det inte så bra. Alla kulturer, samhällen eller länder har kunnat växa och skapa rikedom genom en kollektiv grund. Vi ser det ofta att det finns en skam över att be om hjälp. Som om det vore ens fel att det ibland inte fungerar fullt ut i företaget. Det vore ju märkligt om det alltid vore” all time high”, klart att det inte kan vara det. Ibland går branscher ner och företag med dem. Sen har man självklart ett eget ansvar i att driva företaget, men ätt tro att framgång kan vara för evigt är mycket naivt.

Trygghet handlar till en början om olika försäkringssystem som man omger sig med, och som företagare får man ta ett eget större ansvar för det. Men efter ett antal år inser man att trygghet handlar mer om att kunna hantera motgångar och nedgångar när de uppträder. Det kunnande och lärande om byggandet av bolag ger en egen inre styrka och stabilitet.

Om formen handlar om att vara freelands, fastlands eller någon annan form så kommer tryggheten inte kunna köpas för pengar i form av försäkringar. Tryggheten byggs inifrån och ut på samma sätt som att lära sig att cykla. Vilken cykel du har eller hur mycket skydd du bär spelar ingen roll. Ibland kommer du att köra omkull och då får man bryta ihop en stund och sedan resa sig för att fortsätta igen. Men ju mer du tränar dig på det desto säkrare blir du.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s