Vag ledning = forskning på drift..


Det finns en låt av Slipknot som heter people=shit, och det var den som inspirerade till rubriken. Ilskan över beslutet om att 1200 forskarjobb försvinner från Astra Zeneca är en skandal och kommer få stora konsekvenser. Att man låter det ske är bedrövligt och om man ser den energi som staten lade ned på SAAB, så är det ännu svårare att förstå varför staten inte reagerar. Denna nedläggning kommer ha stora konsekvenser på områden som vi är mycket duktiga på.

Varför blir det på detta viset?

Förståelsen för industri- och innovationskunnande är alldeles för lågt bland många befattningshavare. På Politisk nivå är det just nu kommunikatörer som styr och det går tyvärr inte snacka sig ur denna typ av problem.

Kortsiktigt tänkande. I bolag som blir mycket stora finns det alltid en långsiktighet som sträcker sig över tre månader. Ta t.ex. IKEA och H&M.

Bolag får ofta mycket bra erbjudande från banker som vill vara med och fusioner ihop bolag. Banker tjänar mycket pengar på det här och bolagsledningar, ägarna tror att det ska gagna bolagen. Tyvärr är det sällan som det lyckas, för att man underskattar bolagens inre världar. I de flesta fall slukar det ena bolaget det andra, i AstrasZenicas fall var det, det mer framgångsrika som gick under mot det andra. Det andra scenariot är att det uppstår en låst balans mellan bolagskulturerna. Bolagen går inte ihop utan driver parallella rörelser.

Slutligen är det mycket naivt att tro, att bolag har nån hederskodex som styr i skarpa lägen. Bolag är som rovdjur och de äter andra djur. Kan man inte uppvisa styrka så blir man anfallen, däremot syns det kan en så kallad Win-Win situationer uppstå, men det är inget som sker per automatik. Jag är nu tillbaka där jag började med people=shit. Vi har faktiskt alla en sådan sida, även bolag, och det är dags att vi börjar förstå det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s