Den industriella revolutionen gav oss…


..helgerna, fritid och semester. Innan jobbade de flesta jämt, så det är ett relativt nytt påfund det här med ledighet. Men nu tycks trenden börja gå mot det andra hållet att fler och fler behöver jobba längre i sina yrkesverksamma liv. Det som styr denna utveckling är att färre ska försörja fler och då behöver de äldre stanna kvar och jobba.

Samtidigt är det viktigt att börja inse att det är ingen självklarhet att förmåner består och blir rättigheter. Allt förändras även på detta område. Förstår inte parterna det kan marknaden själv ta fram nya regelverk som exempelvis fastlands. Samtidigt kan ägarna till bolag ha ett för kortsiktigt tänkande där man tar ut för stora vinster i bolaget som hämmar tillväxten.

Nu när nästa revolution är på väg, IT revolutionen, så för det med sig nya sätt att arbeta på. Vi blir mer mobila och vår kreativitet som kommer företaget tillgodo premieras mer och mer. Däremot krymper vår fria tid, helger och semestrar, utan att vi protesterar. Vi börjar faktiskt närma oss det som var innan industrirevolutionen. Kunna sköta jobbet och hemmet samtidigt genom att jobba hemma. När vi väl ska vara lediga kan vi vara beredda och betala för sådant som egentligen är gratis som exempelvis retreatment (där du inte får använda dator eller telefon). Det kan du göra gratis, tystnad finns i skogen, men det är som om vi har tappat vår förmåga att tro att vi klarar av det.

Framtiden kommer med all säkerhet att gå åt det håll som vi var i innan industrirevolutionen, men med den skillnaden att vi inte tror att vi kan klara av det. Ska vi jobba mer hemifrån måste vi säga nej till sysslor som inte är jobbrelaterade när vi är på ”jobbet” i hemmet. Ska vi lämna ifrån oss vår kreativitet till företaget, måste vi se till att vi inte utarmas. Ska vi kunna öka tillväxten i bolagen behöver vi ha en långsiktighet och förståelse för att likviditet är viktigt att ha för att kunna parera de mer och mer turbulenta marknaderna som uppstår. Ska vi kunna gå i pension så får vi ta ansvar för att själva kunna göra en ”exit ur systemet”.

3 svar till “Den industriella revolutionen gav oss…

  1. Hej. Det du skriver om tappad förmåga att vila är något jag självt funderat på. Hur kan det komma sig att man betalar för att komma ut i naturen och njuta av allemansrätten eller för uppmaningen att vara off-line som man säkert bryter ändå, det förbryllar mig. En metaförklaring tror jag kan ligga i Habermas uppdelning i systemvärld och livsvärld. Systemvärlden är det rationella, livsvärlden utgörs av värden kopplade till vår mänskliga existens, människan som naturvarelse etc. Människan har i så hög grad blivit ”systematiserade” att vi tappat vår naturliga förmåga till att njuta av naturen eller vila.

    • Hej Niklas
      Jo jag tror att du är inne på ett intressant spår, ordval eller ej, tror jag också att det rationella mer och mer tar överhand. Tid för reflektion avtar mer och mer, framförallt hitta formatet för det. Dels finns det inte i våra kalendrar, och vi tar denna tid som att den finns som en ”självklar”. men som vi vet är tid något som försvinner snabbt. det där har man nu börjat att upptäcka, genom smart paketering och lansering, gärna gömt i det som är främmande för oss, så kan vi börja konsumera det. Det mest extrema i detta område är en Indisk yoga expert, boende i USA och mycket erkänd inom Yoga. Han har tagit copyright-patent på yoga rörelser, som funnits i tusentals år, och menar att han ska ha betalt av alla utövare worldwide. Nu har Indiska staten gått in och stämt honom och menar att det inte går att göra så. Men det går agtt göra business på allt och vi är tillräckligt vilsna för att inte genomskåda det hela.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s