Don’t pick my brain


Häromdagen hände det igen. Jag fick ett agent erbjudande om att sälja in ett möte för en säljare, och när kontraktet var skrivet, skulle min betalning komma.

Nu är det så att en del av det som jag lever på är att sälja min tid. Tiden behöver jag kunna ta betalt för. Den modell som jag blev presenterad för innebär att jag tar 100% risk och leverantören tar ingen risk. I denna typ av förslag brukar jag ta liknelsen med att köpa en transportbil. Betalningen bestämmer jag själv och betalningen kommer att ske när firman kommit igång. Hur många bilsäljare skulle gå med på det? Ingen!

I viss mån tror jag att vi har oss själv att skylla. En mycket framgångsrik säljtränare påpekade det för mig för ett tag sedan. Hans erfarenhet var att konsulter började att jobba innan kontraktet var skrivet. Kunden fick då ta del av det som skulle göras och tänkte sedan att det där kan jag göra själv. Kontentan av detta är att konsultens kunnande är gratis.

För egen del har åren fört med sig att jag skiljer på ”smakprover” och jobbet. Delar behöver man visa för att få kunden att förstå hur man jobbar. Däremot har vi ett gemensamt ansvar för att vi inte ska jobba gratis. Mitt upplägg, i det förstnämnda fallet, är en fast del, en del som är procent vid kontraktskrivningen och sedan ett utfall åren efter. För visst är det så att vi ska dela risker, tror att det kallas för win-win.

Ett svar till “Don’t pick my brain

  1. Ping: Don’t f… my brain | DIMRO INKUBE KB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s