Marknadsplanen


För några veckor sedan var jag och besökte ett företag som ville ha hjälp med att ordna strukturer på sin marknads sida. De hade växt under årens lopp och hade i nuläget kommit över en omsättning på 40 miljoner och 25 anställda.  Det är då som behovet av struktur på marknadssidan börjar dyka upp.

En plan eller ide om hur företaget ska växa på en marknad, kallas för marknadsplan. Den kan vara nedskriven på en servett eller vara ett kompendium på många sidor. I vårt land jobbar vi mot en marknad där vi många gånger klarar oss utan marknadsplan, men förr eller senare kommer behovet av en marknadsplan att dyka upp. Tyvärr ger det till en början inga pengar. Den kostar att ta fram, antingen tid, om du gör den på egen hand eller pengar om en konsult gör det. Om du ska göra planen själv eller inte beror helt och hållet på vilken verksamhet som du ska in i, men förr eller senare kommer behovet av att köpa in en extern tjänst upp. Men det kostar, du behöver satsa för att få tillbaka i nästa steg.

Innan man kan börja med marknadsplanen behöver affärsplanen vara klar, och innan det ägardirektivet. Det sistnämnda berättar vad ägarna vill med sitt företag. Affärsplanen definierar företaget och visar på hur affärsiden kan förverkligas, därefter kommer marknadsplanen. De som gör detta bygger stommen till ett mycket framgångsrikt företag. Bransch är ointressant, däremot att göra det, avgör om du kommer egen företagare som snickare eller bli ett nytt PEAB.

Företaget som jag besökte ville fortsätta att utveckla sin inre struktur och jag kan lova en omsättnings ökning med 15-20% om året. När man når ”taket” beror mer på lust och hunger, för nya utmaningar, hos de som driver eller äger företaget. Finns det, finns det ingen bortre gräns…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s