Framtida transportmedel


I dagarna blev det klart att T-banans blåa linje ska växa vidare till Nacka, vilket kommer vara klart 2025. En utbyggd kollektivtrafik är något som vi kommer att få se mer och mer framöver. Hittills har det handlat om bussar, tåg, spårvagn och tunnelbana, men nu kommer det flera varianter. Ett område som vi tror mycket på är cykeln. Idag drivs den till största delen av mänsklig kraft, men det finns el-hybrider även här. De får gå 25 km/h och det är EU som har satt den standarden. När vi har pratat cykeltillverkare, exempelvis Crescent, Bianchi, så finns tekniken till att utveckla hastigheten idag, men däremot finns det ingen klassning för produkten. En el-cykel som gör 45 km/h och en räckvidd på 50 km, skulle ge ett mycket spännande alternativ.

Ett framtida transportmedelsprojekt som vi är involverad i är SkyTube. Idén till den fick Lars Widén för cirka tio år sedan. Via sugrör föddes idén till att utveckla samhällets urbana utveckling. Produkten har visats upp för näringsliv och politiker. Bland annat Köpenhamn är intresserade av att se hur en framtida urban utveckling skulle kunna se ut, där SkyTuben är med. Fördelarna är främst produktionskostnaderna och att produkten går att bygga i befintlig miljö utan större påverkan på den. Den kan både vara luftburen och nedgrävd som en tunnel.

En annan spännande utveckling som sker är hybrider. Vi har sett det på bilsidan, cykeln har vi nämnt och ett annat spännande koncept är båt –flyg hybrider. Det är i och för sig inget nytt. I Gamla Sovjetunionen användes Ekranoplan, som utnyttjade markeffekten, den luftspalt som uppstår när ett flygplan lyfter. Används hos svävare. Nu har en ung designer tagit fram ett Ekranoplan som gör 400 km/h, som väntas vara klart 2025.

Det man börjar se i framtida kollektivlösningar är mångfalden, där priset är en viktig del. Ett högt pris brukar betyda att det kommer ta lång tid inna politer kan fatta beslut. Behovet av att bygga snabbjärnväg mellan Stockholm – Göteborg eller Malmö- Stockholm, ökar mer och mer. Det alternativet är mycket kostsamt och det är tveksamt om Sverige med sin lilla befolkning kan bära en sådan kostnad. Dessutom ska man vara medveten om att det mer eller mindre är ett rakt spår som ska läggas ned, vilket innebär att markägare och miljöpåverkan måste tillföras i ett sådant projekt. Kanske är glasvägar med kraften i marken ett mer intressant alternativ för oss, där olika fordonsslag kan transporteras.

Hur som haver behöver vi få fram fler kollektivlösningar, för att kunna säkra den framtida miljön. Det är genom teknologisk utveckling som vi kommer att överlämna en bra miljö för kommande generation.

2 svar till “Framtida transportmedel

  1. Hej!

    Vi hålle på med ett projekt på Luleås tekniska universitet där vi ska ta fram ett trasportmedel för Luleå 2050 och jag blev lite intresserad av den där skytuben ni skrev om. Finns det mer information att hämta? Googlar man det får man bara fram luftpumpar och dylikt.

    Med vänlig hälsning,
    Hampus Hugoson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s