Ett nytt uppdrag


I början av veckan, när jag var på väg till ett möte för att påbörja ett nytt jobb, kom jag att tänka på hur jag strukturerar upp jobben innan allt drar igång. I början som egen företagare minns jag hur jag ”famlade” efter en struktur att arbeta utifrån, vilket innebar en massa extra jobb. Det kunde bestå av felinformation samlades in, fel fokus på olika frågor etc. en bit in i projektet när jag upptäckte det fick jag ”gå tillbaka”, och göra om det som jag redan hade påbörjat. Efter att erfarenheten ökade började jag hitta ”min stil”, mitt sätt att ”designa” jobben för att få fram det resultat som kunderna ville ha.

Tillvägagångssättet är inget märkvärdigt utan följer en vanlig process. Allt börjar med en analys, går sedan över till åtgärdsförslag och avslutas sedan med uppföljningar på det som är genomfört. Det svåra är sedan att börja fylla de olika områdena med rätt åtgärder. Åren av träning har gett mig insikten om HUR jag ska använda teorierna, verktygen.

Ett exempel på detta inträffade i vintras, då jag träffade en företagsledare som hade drivit upp sin företagsbas mycket framgångsrikt. Han hade kommit in i ett läge där omsättningen hade ökat men vinsten stod still. Mycket nyinvesteringar och förberedelser för ett samgående med en större utländsk aktör var orsaken till det hela. Hans problem låg i att gå in i förhandlingar, veta hur han skulle använda företagets värde och kunna skapa en lönsam Win-Win situation. Jag berättade för honom hur jag jobbade, den struktur jag använde mig av. Han hade inga invändningar mot det, men när jag nämnde SWOT analysen reagerade han. ”Jag kan mycket enkelt vända en SWOT analys så att den kommer till min fördel”. Jag har själv varit inne på dessa tankebanor eftersom det är en prognos som grovt visar riktningar på olika sätt. Samtidigt är det viktigt att kunna använda olika ”instrument” objektivt, som exempelvis SWOT. Här hade jag en person som arbetat mycket med SWOT och att” hot tänkandet” hade tagit över. Det andra område i företagandet jag börjar förstå hur svårt saker är att göra, rädslan att misslyckas tar över.

Det sista och kanske viktigaste är tålamod, tålamod och åter tålamod. Det tar tid att bygga upp en verksamhet, men ett ögonblick att rasera. Mötet som jag var på i början av veckan ledde fram till ett nytt möte. Orsaken till att det blev ett möte till var omfattningen. Det är vanligt att när offerten ökar i pris blir förarbetet mer och mer centralt. Samtidigt är det centralt att det inte får bli för många möten. En organisation som har svårt att bestämma sig i allmänhet kommer vid sådana här tillfällen få det mycket svårt att fatta beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s