Trieste


Trieste har genom historien, ända sedan staden grundades på romartiden, utgjort en korsväg för kulturer och folkgrupper, vilket har präglat denna mångkulturella stad på gott och ont. Omkring 1900 var ungefär hälften av invånarna italienare, en fjärdedel slovener och en tiondel österrikare, resterande kom från Europas alla hörn, inte minst från Balkan. Till de mest framträdande grupperna inom handeln och sjöfarten hörde judar och greker.

Vid den tidpunkten var Trieste en av Europas rikaste städer, mycket på grund av att de ingick i Österike-Ungern och var hamnen för detta stora rike. Staden hade redan under 1300 talet sökte skydd hos habsburgarna undan den expanderande grannstaden Venedig. Österrike hade allt att tjäna på Triestes frivilliga underkastelse, inte minst på stadens tullinkomster. I hamnen lossades kaffe, ris, bomull, kryddor och andra varor från Orienten, medan de österrikiska exportvarorna främst bestod av socker, öl och industrivaror. Det habsburgska riket föll samman 1918 och Trieste blev Italienskt och området har sedan dess förändrats. Idag ligger den stora hamnen i Koper, Slovenien, Hamnen i Trieste har minskat i både volym och betydelse. Invånarantalet i dag ligger kring 200 000 och de flesta minoriteter förutom slovenerna finns inte längre kvar. Det mångnationella Trieste lever kvar än i dag, om än i mindre omfattning. Det har svept en våga av nationella rörelser i denna region. Det kinesiska och vietnamesiska inslaget i stadsbilden är märkbart i form av lågprisaffärer med alla upptänkliga varor. Likaså är ännu det slovenska inslaget tydligt; språket talas ofta och anslag finns uppsatta på slovenska.

Hamnens betydelse har minskat men det finns ett antal spännande handelsföretag i regionen, mest känd är Kaffetillverkaren illy. Företaget grundades av den Francesco Illy 1933, han hade kommit dit under första världskriget som officer. Från början var Francesco intresserad av vanligt espresso caffe men 1935 uppfann han den första automatiska kaffebryggaren. Han utarbetade ett nytt förpackningssystem för att bevara kaffe. Därmed kunde illy börja expandera och exportera kaffe utanför Trieste regionen. Efter andra världskriget gick kontrollen över till sonen Ernesto. Han var forskare och vetenskaps man och etablerade samarbete med universitet och andra forskningscentra som främjade deras produkter ytterligare. Idag styrs det av tredje generationen illy och expansionen fortsätter. De säljer sina kaffe-relaterade produkter i omkring 131 länder världen över. Koncernen består av flera företag i Nordamerika, Frankrike, Tyskland, Spanien och Benelux. Den senaste produkten illy issimo,har tagits fram i samarbete med The Coca-Cola Company. 2004 skapade har illycaffè Trieste Science Prize som ges till naturvetenskapliga forskare från utvecklingsländer. De två priserna på $ 50.000, och ger en bra goodwill åt företaget.

Denna blogg kom att handla om Trieste, en stad som jag är mycket förtjust i. Jag tycker det är intressant att se att även städer, länder växer, minskar och förändrar sina marknader. Trieste är en spännande mångkulturell stad som inom många olika områden varit föregångare. Man var inspirationskällan till den svenska psykiatrireformen när de stora psykiatriska klinikerna lades ned. Trieste hade gjort denna resa tio år innan och hade fått det att fungera, långvarigt psykiskt sjuka patieneter kunde komma in i samhället igen. Att det sedan inte fungerade i Sverige berodde på andra orsaker.

Illy är ett mycket framgångsrikt familjeföretag som visar på att långsiktigt ägande är viktigt för att företag ska växa. Växer i rätta steg från entreprenörskap, inrättar innovationer för att utveckla produkterna och slutligen går en del av överflödet, vinsten, till att skapa goodwill åt företaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s