Det damp ned en padda..


I förra veckan kom den första ”paddan” in i hushållet, en Ipad. Hybriden mellan en telefon, dator, framtid, historia etc. Byggd på HP;s gamla skärm och sedan vidareutvecklats av Apple, och den tredje generationen är nu på väg ut. Användningsområdena har ökat sedan den kom, men för många har man inget ”nytt” område att använda den till. En kollega som jobbat med film, produktion och Apple användare sedan 1984, förstår överhuvudtaget inte vad man ska med denna manick till. En annan kollega, projektledare köpte sin första Apple produkt, Ipad, för två år sedan och hon är helt lyrisk över denna tingest.

Denna typ av reaktioner är vanlig när företag kommer med hybridprodukter till en marknad som kan förstå den till viss del. En del använder hybriden som den föregångare som den är utvecklad ifrån. Med andra ord köper ett extern skrivbord och förvandlar Ipaden till en bärbar dator. Andra utgår från ett eget behov och ser att produkten väl överensstämmer för att täcka behovet. Exempelvis använda Ipaden till ett elektroniskt skrivbord.

Längre fram i tiden, när ett antal generationer av produkten har passerats, och användarna har växt upp med produkten, har hybriden blivit en egen bruks sak, som det går att kombinera och skapa nya hybrider. Cykeln som man kom på att sätta motor på och så blev det en motorcykel. Chassit från motorcykeln kan nog funka i en vattenmiljö och så kom de första vattenskotrarna till.

Innovationen som Apple drog igång med Ipaden har nu skapat en ny marknad, men många som kommer i kontakten med den för första gången ser den som en ersättare för en vanlig bärbar dator, vilket den inte är. Den är någonting mer. Slate PC från Windows visar detta. Exempelvis har skärmen en känslighet för alla fingrar du sätter på skärmen samtidigt. Du kan med andra ord använda alla tio fingrar på samma sätt som ett vanligt papper. Det kommer med all sannolikhet att replikeras från Apple i någon anna form och på det viset kommer det unika med produkten att stärka och utvecklas. I en framtid kommer det att finnas många produkter inom sfären datorer, men som mer och mer är anpassade efter individens behov.

Hur använder vi vår padda då? För mig är den som en större och otympligare smartphones, men det handlar mer om att jag inte hamnat i ett ”lekområde” med den. Väl i detta område kommer jag börja se hur jag kan få användning för den, sen får vi se om den kommer att ersätta någon av de datorer jag använder idag eller om jag upptäcker ett nytt användningsområde.

4 svar till “Det damp ned en padda..

  1. Tack för det du berättade! Nu kan jag få balans mellan min euforiska glädje över iPad med litet sans och måtta, som min mor brukar uttrycka det. Jag använder Apples trådlösa tangentbord och lyckas på det sättet få en andra dator och slipper att starta min iMac, som iofs ändå startar väldigt snabbt. Men det är så himla bekvämt att på morgonen bara lyfta på SmartCover för att se om någon har
    hört av sig, Message eller Mail 😀
    http://macilane.wordpress.com

    • Kul att du gillar din ”padda”. Själv har jag inte hittat rätt med den än, men det kommer. På sikt tror jag att ”paddan” kommer skapa ett eget segment. Det var framförallt det som var Steve Job styrka att se behov och utifrån det skapa produkter.

  2. Jag tror det handlar om att man redan är van vid mac. Jag älskar min padda för det är exakt samma gränssnitt som mina mac-ar. Är man invand med PC är det alls inte samma grej!

    • Absolut är det så, men jag tror också att ”paddans” användning område kommer att utvecklas av de yngre som kan se helt andra användningsområden än vad vi kan. Min mac-konsult kollega förstår den inte alls. Han går och köper sig en ny traditionell macdator.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s