Inför Facebook introduktionen


400 000 miljoner kronor ska sjunde AP fonden gå in med i Facebook, inför börsintroduktionen. Det är ett mycket märkligt beslut eftersom dessa två bolag har två helt olika ägarperspektiv. AP fonden förvalta pensionspengar och ska hitta säkra och långsiktiga investeringar.

Facebook lever i en mycket turbulent och nyckfull marknad. En marknad som kan liknas vid ett Ebola virus. Viruset är enorm enkel i sin uppbyggnad, den har en mycket kraftfull utveckling, men dör i samma stund som värde djuret dör. Facebook, har redan nu börjat att peaka nedåt, vilket i sig inte är konstigt, och nästa generation inom deras marknad är på väg att hitta sin form. De snabba uppgångar som finns inom olika branscher för också med sig snabba nedgångar. Utmaningen för Facebook är att utveckla instrument som gör att de kan växla över till andra områden. Men det är mycket ”hasardartat” och kan slå åt vilket håll som helst. Lyckas de inte med det så kommer Facebook att ”dö”. Det är villkoren på snabbväxande marknader.

Därför blir AP fondens agerande mycket märkligt. De ger sig i princip in på samma marknad som spelare på casino, nätpoker eller andra slumpartade områden. Det de tycks glömma är långsiktigheten.  Var finns den? Det de kommer att förlora får inte de betala eller vi betala idag, nej det blir våra barn som kommer att få ta över de skulder som vi idag skapar.

2 svar till “Inför Facebook introduktionen

  1. Hur kan AP-fondens ansvariga göra sådana ”vansinniga” beslut? Spela bort våra pensionspengar – huuuh. Trodde att det var seriösa investerar-personer, som tog
    besluten i AP-fonden. Kan inte någon prata förstånd med dem?

    • Det råder en övertro på prognosmakare och framtid. Det andra är att vi idag inte längre pratar om problem utan om utmaningar. Det innebär att i system där man inte behöver ta eget ansvar för olika handlingar mer kommer se olika utmaningar omkring sig. När vi dessutom lever av att konsumera framtiden idag, blir konsekvensen att långsiktighet premieras dåligt, men kortsiktiga vinster bygger man sin karriär på. Det finns ingen anledning att tänka kortsiktigt inom pensionssystem, men det finns en ovana i att tänka 20 år framåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s