Den sjönk som en sten


Vi skrev om Facebooks aktieintroduktion och varnade om den övervärdering som hade gjorts och vi hade rätt. Orsaken till det här är det personliga egot. Underskatta aldrig detta fenomen, tillsammans kan det försätta berg. Hur kan man få människor att tro att ett litet bolag, Facebook, värderas lika högt som världens största Apple. Låg kunskap om produkter och hur de används, myter och story telling allt detta finns med, men det avgörande är personers egna egon, hyllandet av girighet, som driver upp kursen till fantasinivåer. Man skulle nu kunna säga att de som tror på en helt avreglerad marknad ser att det inte fungerar. Samtidigt stämmer det inte.

2009 års Nobelpristagare i ekonomi, Elinor Ostrom, har via sin forskning på ekonomisk organisering, kunnat påvisa att människor kan skapa funktionella ekonomiskasystem utan någon som helst reglering. De system som hon studerade handlade om en form av byalag som reglerade vattentillförsel till sina hushåll. De var beroende av varandras beslut och det visade sig då att det personliga egot kunde underkasta sig det till förmån för ett bra eget välbefinnande.

Det innebär att börsintroduktioner kommer fungera mycket bra om de olika aktörerna blir personligt ansvariga för sina handlingar, och det finns fler områden. Genom personligt ansvar kan man skapa avreglerade marknader.

2 svar till “Den sjönk som en sten

  1. Intressant inlägg och jag är också en anhängare av eget ansvar. Det är då det blir på riktigt. Byalagsexemplet är ett bra empiriskt exempel och påminner om mitt egna favoritexempel Morning Star som HBR skrev om och som jag tolkat på min igen blogg.

    • Tack för ditt inlägg Niklas. Jag har själv inte tagit del av Morning Star, men det skulle vara spännande att läsa om.

      Jag tror att äga och få ta del av processer leder till att individer tar större ansvar i alla nivåer. När det blir mycket stora ekonomiska belopp är utmaningen att skapa detta. Ska man få med sig människor i ett samhälle måste vi se mer av detta. Vi behöver också förstå att girighet aldrig skapat hållbara samhällen. Är det girighet som har byggt IKEA eller H&M, tror inte det. Det primära har varit att skapa tillväxt med ett mycket personligt ansvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s