Korta marknadssäsonger


Nu när sommaren är här finns det många som är lediga, men en hel del jobbar också. En del tar in hela sin årsomsättning under som En del av dessa är företagare som tar in hela sin omsättning under de svenska sommarmånaderna.  Självklart ställer det saker på sin spets. De som är beroende av väder kan göra mycket dåliga resultat om vädret blir annat än vad som brukligt är. Beroendet av ett fåtal personer brukar vara stort. Mycket långa arbetsdagar, ingen ledighet etc. Som ni ser är det mycket risk som man kan hamna i och som det gäller att kunna hantera.

Ett företag som har insett detta är Skistar. Förr hade de hela sin omsättning under ett antal vintermånader när de skulle ta in hela sin omsättning. Nu är det ibland si och så med svenska vintrar vilket ledde fram till att försöka sprida riskerna. Det ledde fram till att börja använda skidbackar även på sommaren, men då för cyklar. På det viset kunde de även skapa intäkter under somrarna. Vasaloppet är ett annat exempel där de har breddat sin verksamhet, från att enbart varit ett skidlopp under en dag till att idag både vara skidåkning, cykel, löpning och gång.

För att utveckla sin verksamhet behöver man minimera riskerna i sin verksamhet. Lösningen kan vara som ovan, att göra en ”brand expansion”. På det viset kan man få flera olika ”inflöden” av likviditet och därmed sprida riskerna. För att hitta nya kringliggande marknadsområden, behöver man tid, ledighet samt någon att bolla sina idéer med. Utifrån ett antal idéer kommer det mesta inte kunna användas för att de i praktiken inte fungerar. De idéerna behöver sedan paketeras för marknaden.

Det viktigaste att ta med sig är sedan tålamod, tålamod och återigen tålamod. Det tar tid att utveckla marknader som man tidigare inte varit inne på. Ibland kan det vara lite för tidigt för kunderna så den väntade försäljningen tar inte fart, och då är tålamod viktigt att ha med sig.

Ett svar till “Korta marknadssäsonger

  1. Har ett annat exempel på en sommarstad Västervik med båtbesökare och aktiviteter. Hur får man den att vara en dragningsmagnet vintertid? Utbildning eller skolor eller att återuppta containertrafik i djuphamnen? Kanske återta positionen som ostkustens pärla baserat på att det är vatten och hamnläget som gäller? Att Västervik ligger vid Östersjön och att detta innanhav håller på att må riktigt illa? Bygg upp en akademi runt vis- & popkonsten baserat på bygdens son Björn Ulveaus? Har tillsammans med en grupp akdademiker & konstnärer förpackat ett förslag som löser Slottsholmens- Västerviks- Regionens problem, eller i alla fall en början till en lösning. Ett politikst förhållningssätt med ett lokalt problem som katalysator: Att inte göra fel på Slottsholmen på Ulveaus tomt. Att inte bygga fort men fel… biplarsvilhelmwidén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s