Likheter och myter


Idag var det två inslag som fastnade i huvudet. Det första var att Facebooks aktie fortsätter att sjunka och har nu halverats sedan introduktionen. Jag har skrivit om detta tidigare och återkommer till fenomenet, om att övervärdera aktier vid introduktioner. Helt klart är att någon har tjänat pengar på detta, men det är mycket allvarligt för varumärket att bolaget inte leverera de förväntningar man har haft på bolaget.

Det andra fenomenet var myten om att sociala medier skulle ha legat bakom den arabiska våren. Det visar sig nu att många av de som deltog var analfabeter och fick sin information bland annat via gatukonst. Men det är som någon har sagt tidigare att den som äger ordet äger också makten. Makten att kunna tala om sanningen kring det som sker i vår nutid. Vid rapporteringen kring den arabiska våren var det journalister som använde twitter, som lyfte fram detta verktyg, som avgörande för utgången av revolutionen. Men sociala medier är och förblir kommunikationsverktyg ett bland andra, dessutom kanske det fungerar dåligt om de flesta är analfabeter. Däremot kan jag få informationen snabbt till mig om vad som händer där, men därmed inte sagt att jag kommer att påverkas.

Övertro på sitt verktyg och övervärderingar av sina affärsidéer är vanligt i entreprenörsvärden. Det hänger för det mesta ihop med en mycket stark tro på sin produkt, och det är nödvändigt om man ska lyckas som företagare. Sedan måste man lära sig att lyssna på andra och kunna ta hjälp och utveckla produkterna i stor skala. I den fasen kanske en del av det som man har satsats leder fram till att produkten inte kommer att klara av den marknad som den är tänkt för, och därmed får den läggas ned.

Jag är däremot helt övertygad om att varken facebooks lansering eller myten om de sociala medierna skulle klara av en valideringsprocess som vi kör våra företag igenom. Resultatet skulle vara ”gå hem, gör om och gör rätt”. Om det nu inte är så att man vill tjäna pengar på något annat som inte syns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s