Don’t f… my brain


Jag skrev för några månader sedan om att konsulter för ofta inte kan värdesätta sin kompetens och sina idéer. Nu har det hänt igen att man ”lurar” konsulter att jobba gratis, bjuda på sin kompetens, för att få dem att tro att de ska få något av det. I det här fallet gäller det Tillväxtverket och deras mentorsprogram för kvinnliga företagare. Dessa mentorer har jobbat gratis, många har trott att det ska leda dem framåt till fler kunder. Det kan låta som en win-win situation men konceptet är stendött i samma stund som det framkommer att uppdragsgivaren inte jobbar ideellt. I det fallet som jag tänker på är det det deras frikostiga representation.

Det andra som är allvarligt i det här är att en stor myndighet ser ned på det fantastiska arbete som många konsulter gör, och tycker att det är så allmängiltigt att ingen ska behöva betala för det. Tänk själv om du behöver hantverks hjälp som utför ROT arbete, och det skulle det vara gratis, eller en revisor eller advokat skulle arbeta gratis, självklart skulle ingen komma på denna tanke, men i konsultbranschen är det tyvärr mycket vanligt. Det här blir också normgivande när en stor aktör visar på hur man ska agera.

Klart är att även konsulter har ett eget ansvar. Det är mycket sällan som gratis arbetande leder till mer fakturerbar tid,  utan gratis leder till mer gratis. Det handlar om att kunna värdesätta sina produkter, inte börja arbeta innan kontraktet är skrivet etc. Så kom ihåg att värdesätta din produkt, tid, kompetens och förstår inte den blivande uppdragsgivaren detta, är det bättre att avstå uppdraget. För den enda som förlorar på att arbeta gratis är ni båda. Du kan inte fakturera, och  motparten har svårt att ta till sig sådant som inte kostar något. Det uppfattas för allmängiltigt.

Fundera nästa gång, du går in i ett uppdrag. Hur ser riskfördelningen ut. Sitter du på 100% risk kommer du vara den som är mest angelägen om att driva konceptet framåt. Är risken delad är det två som vill något. Det lägger en bättre grund för att nå ett win-win situation, och ni båda kommer att lära er något.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s