Strategi arbete


För några år sedan när jag var i London, gick jag förbi detta schack spel på Trafalgar Square. Bilden dök upp häromdagen och den passade bra in på strategier inom ett företag. Det finns en rad olika pjäser som kan användas på olika sätt. Det är ett kamp moment i det, någon ska vinna. Sättet att spela kan antingen vara mer proaktivt eller reaktivt. Vem är det som vinner? Den som lyckas få den andre schack matt.

Inom ett företag är det styrelsen som ska utveckla riktning och strategier, Ledningen som ska ta fram underlag och VD som ska verkställa. Nu är det inte så på alla ställen utan det kan skilja sig väldigt mycket.

Ett vanligt företag idag är där ägare styrelse och VD är samma person eller representerar samma personer. Tyvärr är det här inte det optimala att driva ett bolag på, på grund av det som jag skrev innan. Styrelse, ledning och VD har olika roller på grund av att de tre delarna kan driva processer framåt i bolaget. Är det en eller flera personer som sitter i samma positioner kommer man antingen att börja bråka mer och mer efter ett tag, eller så ökar rädslan för konflikter och att ”hålla sams” blir det centrala.

Jag arbetade med ett företag för ett tag sedan som hade hamnat i det senare mönstret. Bolaget gick bra, där vinsten kunde vara större och de stod inför olika utmaningar. Ägarna hade olika roller inom bolaget men ingen höll i det strategiska arbetet. Det blev som att styra en båt i dimma utan vare sig ekolod eller radar. Tyvärr är det här exemplet inte ovanligt, men företaget blir mycket sårbart.

En annan typ av bolag är familjebolag. Det finns en stor styrka i denna typ av bolag, och det finns det utmaningar. En utmaning är att skilja på familjesystemet och företagssystemet. Jag arbetade för många år sedan med ett bolag där den äldste i familjen, pappan var VD och barnen hade andra funktioner i bolaget. Det var mycket konflikter mellan de olika parterna och kunde utlösas av olika småsaker som man inte kunde lösa. När jag tittade på vem som hade mest kunskap och erfarenhet av att leda bolaget, var det inte pappan. (Han kunde mest om den marknad de agerade på). Nej, det var ene sonen som var ekonom och skötte den delen i bolaget. Vi ändrade om i systemet, sonen VD, pappan marknadschef etc. och plötsligt började det fungera mycket bättre. Den stora utmaningen blev att kliva ur ”familjerollerna” och in i ”yrkesrollerna”. Vi påbörjade även strukturer runt styrelse arbete, men det passade bättre för dem att göra det på hemma plan en gång i halvåret.

Hur du än gör och löser olika saker kommer du behöva en förståelse för strategiarbete. I företagsvärlden finns det likheter med Schack, men det kan vara mer smärtsamt att förlora inom näringslivet än i Schack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s