En ny stadsdel växer fram


Det växer fram en ny stadsdel i Solna, Arenastaden, som ligger bredvid den nya nationalarenan – Friends Arena. Det kommer att byggas 2 000 nya bostäder, kontor med 10 000 arbetsplatser, Skandinaviens största multifunktionsarena med plats för 50 000 sittande åskådare, ett hotell med 400 rum och ett köpcentrum. Utöver det kommer infrastrukturen byggas ut, med förlängd tvärbanan till Solna station i Arenastaden och pendeltågen till Arlanda flygplats. På bilsidan blir det nya av- och påfarter från E4 och E18. För att människor ska ta sig till olika delar inom området kommer det även att byggas två nya broar, en vägbro och en gångbro. Den totala investeringen kommer att landa på16 miljarder. Det gör Arenastadsprojektet till ett av Sveriges största stadsutvecklingsprojekt.

Hur har det då gått hittills?

Budgeten för Friends Arena visade sig ganska tidigt vara felberäknad. (Men det är väl ingen som reagerar över det när det gäller stora byggprojekt). Den totala investeringen budgeterades initialt till 2,4 miljarder kronor. Märk väl att det var också den budget som låg till grund för Solna stads beslut, i december 2009, om att gå i borgen för Arenabolagets lån i Swedbank. Man skulle kunna raljera över detta och säga att ”Det är oftast riskfritt för kommuner att gå i borgen eftersom de aldrig går i konkurs, det är ju skattepengar som säkrar detta”. Det verkar åtminstone som om någon har gjort det. I alla fall uppstod det fördyringar i projektet första bygg fas på cirka 370 miljoner kronor p.g.a. sämre markförhållanden än vad som kunde bedömas vid projektets start. Merkostnaden motsvarade cirka 15 procent av den initiala produktionskostnaden. Det innebar att innan man började bygga ett sådant här stort projekt gjorde man ingen geologisk undersökning för att ta reda på en sådan viktig sak.

Hur kommer det att fungera framöver?

Problemen med budgeten kommer att fortsätta. På grund av att kommuner är lika dåliga på att vara byggherrar som staten är att vara bilägare. (Det var argumentet när staten inte gick in i SAAB). Visst har man bildat Råsta Holding AB, där Solna stad äger 25 %, som har till uppgift att bygga infrastruktur och utveckla Arenastaden, men de har ju redan gått vilse i den första byggetappen.

Är det fel för en kommun att satsa på utveckling?

Självklart inte. Men lärdomen från dels Karolinska sjukhuset, felräknad på 8 miljarder, och nu Arenastaden borde lägga grunden för ett utbildningsmaterial till alla kommuner i Sverige. Där det klart och tydligt framgår hur rollfördelningen ska se ut i stora byggprojekt. Många norrlandskommuner står nu inför stora utbyggnader i samband med att gruvdriften där kommer igång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s