Black Monday


Idag var det 25 år sedan som den ”svarta måndagen” inträffade. Börserna världen över sjönk rejält, i Sverige med 20%. Trots det så fortsätter det att finnas en övertro på det finansiella systemet. Igår handlade det om Scandia Liv och deras kostnader omkring köpet av moderbolaget. Kostnaden för köpet har spararna fått stå för.

Varför blir det som det blir?

Självklart är det girigheten som styr. ”Greed is good”, är ett kortsiktigt tänkade och skapar samma effekter som ett pyramidspel. Om man ska skapa en självreglerande marknad måste alla involverade parter dela på risk, vara beroende av produkten, men hur gör man det på en ”fri marknad”. Vår lärdom i Sverige några år senare var att marknaden skulle regleras på olika sätt. Det ”stålbad” som vi gick igenom 1992-1997, fick Tyskland genomgå några år senare. Nu är det Grekland, Italien, Spanien och Portugal som står på tur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s