Rörlighet


Jag träffade ett företag för ett tag sedan och vi pratade om flexibilitet och rörlighet. Flexibilitet är en viktig del av företagandet idag, men samtidigt är effektvitet och dokumentation andra områden som är centrala. Det jag ser är att många företag msåte välja att antingen vara det ena eller det andra. Det finns även managementsystem som fokuserar mer på effektivitet än upplevelsen av att göra det. Ett mycket vanligt system idag är LEAN. Skapat av en Amerikans matematiker på 1960-talet, men slog inte igenom förrän på 1990-talet i den Japanska bilindustrin. Det är ett system som är mattematiskt baserat och fokuserar på att effektivisera olika delar i en process. Jag är mycket fascinerad över att man sätter en så stor tillit till detta system. Det kan nog fungera under specifika omständigheter, exempelvis rätt kultur, målgrupp marknad etc, ,men annars är jag helt övertygad om att det inte fungerar.

Jag baserar det på att affärssystem som är effektiva måste ha prövats mycket längre tid än detta system. Om vi börjar betrakta hur andra djur och växter angriper sina marknader och kan vi lära oss mycket av det. Ett djur som har utvecklat en mycket effektiv marknadsstrategi är Hajen. En viktig funktion hos hajen är att ständigt vara i rörelse så att vatten kan strömma genom munnen och på det viset syresätter den sig. Är de produktiva? Ja när de jagar, men inte annars. Är de effektiva? Ja, de är grymt effektiva vid jakt och att leva. De har utformat sitt system under tio miljoner år och det finns självklart brister i det men vid jakt och överlevnad finns det inga brister. Problemet med affärssystem som är analytiska konstruerade bygger på några få av alla de faktorer som människan bemästrar. System som bygger på instinkt och känsla blir betydligt mer effektiva och når en betydligt högre produktivitet.

Varför finns det då så stor tillit till mattematiska affärssystem? Jo det handlar om pengar, pengar och återigen pengar. Då menar jag inte i första hand köparnas tro på effektivisering och ökade vinster. Det ligger ett mycket stort ansvar hos oss konsulter. Om jag som konsult säljer kunskap till ett företag kommer det att uppstå ett beroende mellan mig som utbildare och företaget som påminner om det som är i skolan. Kunden kommer inte bli självständig utan kommer antingen köpa mer tid av mig eller arkivera utbildningen. Om jag däremot börjar sälja insiktsbaserade system till företag så kommer de efter ett tag inte ha behov av mig, utan de kommer klara sig på egen hand.

Affärssystem som är insiktsbaserade som exempelvis innovations management, kräver helt andra saker och verktyg av oss konsulter. Framförallt handlar det mer om att skapa förståelse för olika processer. Företaget som jag träffade igår hade behov av att få insikter om hur de kunde börja bygga upp sin företagsstruktur, och samtidigt behålla rörligheten. Att det går, är bara ett se sig om i naturen, frågan är om vi konsulter vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s