Guy Fawkes Night


Guy Fawkes night firas den 5 november varje år i England till minne av Krutkonspirationen 1605. Det var en katolsk sammansvärjning som skulle spränga parlamentet och döda kung Jakob I av England och hans familj. Sammansvärjningen avslöjades och de inblandade greps, däribland Guy Fawkes, som skulle antända själva laddningen. Efter en långdragen tortyr avrättades han. En del i Storbritannien ser honom som en katolsk terrorist medan andra har inspirerats och sett hans kamp mot förtryck.

I början av 1980 talet gjorde serietecknaren Alan Moore en diktatorisk dystopisk framtidversion av England där huvudpersonen klarar av att spränga parlamentet, störta regimen och ge folket makten tillbaka. Personen är inspirerad av Guy Fawkes och genomför sprängningen den 5 november. Den mask som huvudpersonen bär, används senare av Occupy Wallstreet rörelsen, där fokuset var att ta makten ifrån den ekonomiska sektorn och ge den tillbaka till folket.

Ett poem som läses denna kväll är

”Remember, remember the Fifth of November,The Gunpowder Treason and Plot, I know of no reason Why the Gunpowder Treason Should ever be forgot.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s