Likviditet…


Det vanligaste utvecklingshindret för bolag, som jag möter i min vardag, är brist på likvida medel till utveckling. Bolagen är för det mesta välskötta, säljer bra och kan ha en del problem. Det kan exempelvis vara för få produkter eller tjänster, underprissatta produkter eller tjänster etc. Visserligen kan likviditeten förbättras om dessa problem åtgärdas, men det kan vara svårt att få en ”hävstångseffekt” i bolaget utan externt kapital.

När frågan om ökning av likviditet tas upp är med ledningen stöter den ofta på motstånd. Dels kan det handla om rädslan av att skuldsätta sig, dels att tappa kontrollen över bolaget om man tar in nya partners. Båda dessa farhågor kan man ta fram argument, siffror och avtal för att få grepp om, men det svåra är att bryta igenom attityden till externt kapital. Det motstånd jag möter är något som skulle kunna beskriva som ”lutheranskt” och som även finns utanför bolagen. Attityden skulle kunna beskrivas som att det är ”fint” att starta ett bolag med ”två tomma händer”, och sedan organiskt låta det växa. Jag menar att grunden till denna attityd bygger på en myt.

Om man jämför ett företag med växter, så finns det växter som växer i öknar, men de flesta grödor i ett modernt jordbruk omges med mycket tillsatser och växtförädling. En del menar att det kanske har blivit för mycket och så kan det vara, men alla är överens om att man måste skjuta till olika gödningar för att få en ”hävstång” i ett modernt jordbruk. Exempelvis kan idag Sri Lanka livnära sin befolkning på ris tack vare moderniseringar inom jordbruket.

Ska vi kunna konkurrera med andra länder gäller det inte enbart att kunna starta fler bolag. Vi måste också börja få de bolag som vi har att växa. Vi vet att ingenting växer av sig själv och jag tycker det är dags att avliva myter som är knutet till denna tes, och börja se hur andra system har utvecklats.

2 svar till “Likviditet…

  1. Intressant. Frågan är bara hur vi får entreprenörer och företagare att våga prioritera tillväxt? Vad kan få en företagare att låna mer pengar för att satsa på sitt företag?

    • Det finns nog många anledningar till att man vill satsa eget kapital i bolaget, men jag menar att det behöver finnas fler sätt att kapitalisera upp bolaget. Banker är den vägen som vi har gått här, men jag ser att det nu kommer andra sätt. Det andra är att företagaren kan se det positiva i att ta in externt kapital, och det är ofta svårare. Det finns en attityd att företagen ska byggas från ”två tomma händer” helt på egen hand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s