Det skrivna ordet


Det finns idag fler företagare i världen som är analfabeter än de som kan läsa och skriva. Hur kan de klara sig? kan man undra. Jo, för att kunna driva bolag handlar mycket om att kunna sälja. För att kunna sälja måste du kunna språket, men inte nödvändigtvis det skrivna språket. Men många av dessa företagare är mycket fattiga. Jo så är det, men det är många företagare i Sverige som lever under existensminimum, som är vårt sätt att mäta fattigdom. Man ska komma ihåg att TetraPaks grundare Ruben Rausing och hans familj var mycket hårt belånad under 1950 och 1960 talet och hade produkten inte fallit väl ut hade det inneburit mycket stora skulder för dem.

Jag arbetade för några år sedan med ett industri företag och VD:n berättade att det tog två till tre år att utbilda en säljare. Förutom att de skulle kunna sälja var de tvungna att ha en verkstadsvana eller en ingenjörsutbildning. Ett annat bolag som jag träffade för ett tag sedan hade samma kravspec. på sina säljare. För att kunna sälja var de tvungna att behärska det område som de sålde i. Det språk som kunden använde sig av, som sällan handlade om det skrivna ordet, var man tvungen att kunna förstå samt dennes kultur.

För att skapa likviditetsflöde i bolag måste man ha insikter och förståelse för kunders behov. Självklart måste du kunna behärska det område som du verkar i och för en del är en akademiskutbildning ett sådant krav. Men att det skulle kunna skapa framgång för individen eller befolkningen är ingen självklarhet.

Många av de flyktingar som kommer hit är vana att driva företag, men det Svenska systemet är så krångligt att många ger upp. I England är det betydligt lättare vilket gör att man då får ett fotfäste i samhället på ett annat sätt. Jag undrar varför det är så? Vore vi en världsledande nation inom företagande, skulle jag kunna säga att ”den svenska modellen är bäst i världen”, men det stämmer inte. Den ”gren” inom företagandet som vi har svårast för är försäljning. De ”grenar” vi är bäst på är att skapa mallar och bokföringsprogram, men det ökar inte likviditeten i ditt bolag.

Det är idag ett fåtal världsledande företag som har startat i Sverige efter andra världskriget. Men kanske skulle vi kunna få till fler världsledande företag om vi förenklade vardagen för företagaren i Sverige och fick de som idag startar företag i andra länder att starta dem här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s