Det skrivna II..


Igår satt jag i en diskussion och fick då frågan.

”skulle du kunna montera en IKEA möbel med en textad manual?”.

Först sade jag ”ja”, men sedan efter en stunds diskussion började jag få en annan insikt om hur krånglig texten skulle vara. Skulle det inte avskräcka mig så skulle tyngden av manualen göra det. Det behövs många ord för att förklara en bild. Nu har IKEA förstått det och använder sig av illustratörer, men inom många andra områden används text istället för bild.

Inom skolan är det mesta som vi lär oss i textform, men är det inte så att fler skulle var hjälpta av att få saker illustrerade. Varför många elever får svårt med mattematik på högstadiet beror på att deras läsfunktioner är för dåliga, men varför baserar man mattematiska uppgifter i just detta språk? Varför har det skrivna ordet fått en sådan särställning?

Jag har på senaste tiden börjat funderat på detta för jag ser att fler och fler vuxna överger läsandet. Vi överger det för att vi idag inte orkar ta in mer text. Nyhetsbreven som skickas via mejlen åker direkt i sopkorgen utan att läsas. Rapportsammanfattningar på mer än ett halvt A4 ark är för långt. Vi har blivit ”text allergiska”, däremot kräver vi av barnen att de ska lära sig det som vi har blivit allergiska emot. Jag ser att vårt senaste arbetsverktyg, Ipaden, har tagit fasta i ett annat språk, semiotiken– vetenskapen om tecken och symbolers betydelse och hur de kommunicerar. Den har fått en enorm genomslag och satt en ny standard i den digitala världen som omger oss.

Trots det var vår skolminister ute för ett år sedan och ville ta bort detta hjälpmedel i skolorna. Papper och penna skulle istället användas, som vi alltid har gjort. Jag har svårt att förstå hans uttalande och jag tror att utan illustratörer i framtiden stannar vår utveckling. Er arbetsmarknad kommer att växa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s