Försäljning


Jag träffade ett företag häromdagen som ville öka sin försäljning. De hade tagit fram en strategi över hur nya kunder skulle tas in. Bolaget hade växt relativt bra under de senaste fem åren och med det även produktsortimentet. Det framkom att när befintliga kunder ville beställa mer produkter sökte kunden upp dem. Det innebar att initiativet för starten av försäljningen låg hos kunden.

I större bolag finns det Key account manager som arbetar med befintliga kunder. De ringer och tar reda på vad kunder behöver, informerar om företagens produkter etc. det skapar en merförsäljning som ökar omsättningen i bolaget. Man vet exempelvis att kunder har dålig koll på vilka produkter som leverantörer har.

Problemet med att inte arbeta med merförsäljning är att man inte vet när kunden återkommer, om det är en kund som vill komma tillbaka, är en nöjd kund etc. Genom att ta kontakt och informera kunden kan företaget börja styra över en mycket komplicerad process, som försäljning är.

Ibland kan det vara mer lönsamt att sätta säljare på att börja jobba med den befintliga kundstocken istället för att enbart ta in nya kunder. Självklart behövs det också, men inte i samma utsträckning som man tror. De flesta företag har mycket att tjäna på att bearbeta sin kundstock och öka produktförsäljningen till befintlig kund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s