En växande grupp


För några dagar sedan var det ett inslag på radion som handlade om timanställda. Denna grupp ökar och det är svårt för många av dem att få en fast anställning. I denna grupp är det ingen självklarhet att man ska ha semester eller andra sociala privilegier. De flesta i denna grupp är unga, många är akademiker och en hel del jobbar inom den offentliga sektorn.

Att många företag vill vara flexibla på marknader som är rörliga är ingen nyhet, men en stabil marknad som den offentliga där förstår jag inte hur man tänker. Sedan undrar jag var är fackföreningen som ska stå upp för arbetare eller gäller det bara de med fast anställning och över trettiofem. Det tredje är att det är dags att avliva myten om att utbildning leder dig fram till ett jobb, gruppen osäkra anställningar ökar för varje år.

Det enda som jag med säkerhet vet är att ska vi kunna fortsätta och ha bra tillväxt i vårt land, behålla den välfärd som vi har är det fler jobb vi behöver skapa. Och tror mig, höjda skatter skapar inte fler arbeten. Nej, vägen är att få mikrobolag att bli små bolag, små bolag att bli medelstora och dessa at bli stora. Det är på samma sätt som att fostra sina barn, vi kan inte behålla dem i en ”fryst” ålder, utan det är tillväxt som gäller även där.

Det är dags för en attitydförändring på många olika håll och framförallt börja förstå att det som vi idag tar som en självklarhet, är mycket bräckligt. Semester är ingen rättighet som kommer per automatik i samband med att du föds. Arbetsgivare måste börja förstå att det finns en balans mellan medarbetare och företagsvinster, blir det för stor obalans här kommer produktionen att avta. Fackföreningsrörelsen behöver börja förstå att det är dags att sluta gnälla, ”pissa revir” kring den minskande skara av medlemmar som finns och börja bli attraktiva för hela den kundgrupp som finns på marknaden.

Slutligen behöver våra politiker förstå att det är dags att sluta förvalta, det skapas inte ett enda jobb om alla pengar finns på bankkonto. Det är dags att börja våga ta risker igen, börja se att tillväxt inte är något negativt och vara positivt inställda till byggandet av innovationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s