NärproduceratDe senaste årens utflyttning av tillverkningsindustrier från Sverige börjar mer och mer ifrågasättas. Det är främst ekonomiska orsaker som ligger bakom ifrågasättandet. Det kostar mycket pengar att flytta tillverkningen, trimma in den, utbilda personal etc. Många företag ser att ”det kostar mer än det smakar”.

En annan orsak till att utflyttningen kan vara problematisk är vårt svenska och mycket speciella företagsklimat är svårt att implementera i andra länder. Visst finns det lyckade exempel, där kanske Sandvik och Skanska är några av de mest lyckade. Men samtidigt finns det många exempel på bolag som har ” gått bort sig” i Kina som det inte alls talas om. Bland annat anses vi vara naiva när det gäller affärer.

Slutligen har vi i Sverige ett högt teknologiskt kunnande och vi är vana vid att hantera detta i våra liv. Jag ser nu i ett par projekt att det inte finns någon anledning att gå på export med själva” lego tillverkning” och orsaken är de enormt långa ledtider på att ”trimma in” produktionen. Det andra viktiga är att det i själva ”intrimningen” kan uppstå nya produkter, processförädlingar ect. som beror på det ”teknologiska klimatet” vi har.

Jag tror att vi framöver kommer se mer och mer av att tillverkningsindustrin flyttas hem till Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s