Bakom en plogbil


003De senaste dagarna har jag då och då hamnat bakom en plogbil. Fördelen med att ligga där är att vägen är mycket körvänlig, men nackdelen är att det går långsamt. Det är vanligt att personbilen inte orkar ligga kvar, utan kör förbi plogbilen. I de flesta fall går det bra, men det beror inte på bilistens körskicklighet utan mer på att väglaget är ok.

En ”plogbil” inom affärsvärlden är affärsplanen, marknadsplanen, kommunikationsplanen ja allt det som är teoretiska beskrivningar av bolag. Det genererar inga pengar, men det tar ut och lägger en riktning åt bolaget. På samma sätt som att bilisten blir otålig, händer samma sak inom näringslivet. Jag ser att hur man ”styr” sitt bolag är mer upp till marknadens tillåtande hållning än företagens kompetens. När våra företag börjar expandera utanför Sverige får jag ofta höra att ”svensken är naiv”, och det är fler som misslyckas än lyckas på internationella marknader. Jag skulle kalla det för att vi är oförstående till marknadsstrukturer.

Skulle fler bolag ”träna” på ”vinterkörning eller besvärliga underlag” skulle fler klara av de kriser eller turbulenta situationer som kan uppstå. Styrelser skulle få en bättre insikt och förstå när man kan köra om eller när man skulle ligga kvar bakom plogbilen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s