System


20121216-093437.jpgInom näringslivet skiljer man på tjänsteproducerande bolag och produktproducerande bolag. Förutom att de gör olika saker agerar de på olika marknader. Det blir mycket tydligt när man ser till prissättningen. När du utvecklar och tar fram en produkt, finns det olika kostnader under utvecklingsstadiet som läggs på den färdiga produkten. Det leder fram till ett fast pris på en vara.

När det gäller prissättningen på tjänster är ”produktionsutvecklingen” svårare att räkna ut. Det kan exempelvis vara kunskaper och erfarenheter under många år som ska ”kokas ned” till ett färdigt timpris, evenemang etc. Den färdiga ”produkten”, är oftast ingen fysisk produkt, utan mer en beskrivning av uppnått resultat. Det innebär att prissättningen blir annorlunda, eller åtminstone borde den vara det. Allt för ofta ser jag att prissättningen är på samma sätt som om det vore en fysisk produkt, och det ställer till stora likvida bekymmer. På samma sätt skulle det skapa förvirring hos kunder om producerande bolag prissatte sig på samma sätt som tjänste företag.

Nu är det så att det sällan är så att enbart det ena eller det andra systemet råder, utan för det mesta är det en blandnig av dessa två. Exempelvis så har de flesta verkstadsbolag en egen administrativ sida med två helt olika system. Det som binder dem samman är exempelvis värdeorden, och när det inte fungerar uppstår det problem. Det vanligaste är avundsjuka och man vill ha ”ett lönesystem, lönesättning” eller ”rättvisa system”, mycket vanlig diskussion inom sjukvården. Tyvärr går det inte utan varje system råder utifrån sina egna normer och gränser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s