Marknad 2.0


IMG_2221I höstas träffade jag en företagare som jobbade med homestyling och fick veta att konkurrensen har hårdnat och prisbilden har fallit. ”Marginalerna börjar bli så små att det är svårt att få verksamheten att gå runt”. Det finns fler branscher som har genomgått samma förvandling exempelvis tryckbranschen och resebranschen men det finns fler.

Branscher stagnerar ibland beroende på konkurrens, teknikutveckling eller andra orsaker. Det brukar då vara dags att gör en ”uppdatering”, liknande den som vi gör med våra datorer och ”smartphones”. Uppdateringen ”Marknad 2.0”.

Uppdateringar brukar ibland utveckla befintliga program, men ibland har utvecklingen gått så långt eller snabbt att företagen kommer med helt nya plattformar som man inte alls känner igen. Det kan medföra att man känner ett motstånd mot dem men efter ett tag har man vant sig vid det nya.

På samma sätt är det med uppdateringar av marknadssegment. Ibland kan det räcka med förädlingar av befintliga produkter, men tillslut behöver man ta in nya produkter i sortimentet. Exempel på ”produktförädling” är coacher som har börjat utbilda i ” 7 goda vanor”. Coachbegreppet är så slitet så man når inte längre fram till kunden, men ”7 goda vanor” känns nytt och fräscht. Vi kommer med all säkert se fler liknande koncept.

Förädling i  homestyling- tryckeri-  resebranschen har redan gjorts och där kommer fler och fler företag att  ta in en helt nya ”marknadsplattformar”. Denna process klarar företagen inte av på egen hand utan behöver extern hjälp för att hitta det ”nya”.

2 svar till “Marknad 2.0

  1. Hur upplever du konkurrensen från andra länder inom EU. Jag har en dotter, som nyligen blev arbetslös på ett transportföretag. Konkurrensen från bl.a. polska företag är ”mördande”. Om det är konjunkturen eller andra orsaker, det kan man som lekman bara undra över. Jag har svårt att tro att t.ex. bättre marknadsföring kan kompensera t.ex. speditörernas krav på vinster i form av ”kronor och ören”.

    • Pris är ett starkt konkurrens verktyg, och det är enkelt att stanna vid det. Men svenska speditions företag står i samma läge som andra branscher. Kan de ta fram nya produkter, nischa sig- vilka kunder ska de satsa på, kan de ”vrida sig ur greppet” som enbart jämför priser. Det kommer att kosta dem en del, men alternativet kan vara mer dyrköpt. De ska framförallt inte börja konkurrera med dem på deras villkor, då är de borta på en gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s