Motköpsaffärer


motköpI samband med att JASgripen planen skulle säljas eller säljs, har begreppet motköpsaffärer kommit upp. En vara säljs i utbyte mot att jag som säljare köper en annan produkt av min kund. När det gäller JASgripen planen sker det i stor skala, men idéen går att använda i sin egen verksamhet.

Ett vanligt fel som jag stöter på hos säljare är att de är enbart intresserade av att sälja sina produkter. Säljare som kan sätta sig in i hur deras produkter kan hjälpa mig har gått till nästa nivå och blivit försäljare. De levererar en tjänst eller produkt och förstår hur detta löser ett ”behov i min värld”.

Den tredje nivån av försäljare är det som jag kallar för samarbetspartners. Här är det en försäljare som är intresserad av att köpa mina produkter, när jag köper dennes. Göra så kallade motköpsaffärer. Denna typ av affärskontakter blir en del av min ”affärsfamilj”. Det innebär att jag kan rekommendera denna partner för andra, bygger jag exempelvis upp sälj och kommunikationsstrategier åt ett företag där man kommer behöva underleverantörer av tjänster, är det självklart att det är dessa personer som jag tar med i ”teamet”.

Att bygga denna typa av relationer är mycket värdefullt för ditt företag. Allt kommer inte handla om kronor och ören utan affärsrelationen byggs även på ett personligt plan. OK, allt är ”it’s just only bussiness”, men med ett större personligt engagemang kommer din affärspartner värdera dina tjänster eller produkter mycket högre än de konkurrenter som finns.

Fundera nu inför det nya året om det är någon av dina leverantörer som förstår helheten av de behov du har. Finns det några av dem som skulle kunna bli dina kunder. Slutligen kanske det är dags att göra sig av med dem som enbart kan leverera en väg, sin väg, ”not my way”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s