Ekologiskt närodlat


rakorFör ett år sedan tog jag upp hotellens frukostar och allt det matsvinn som är vid dessa. Nu är det dags att börja koppla klimatutsläpp kring de transporter som vår mat genomgår. Rent logiskt borde närproducerat vara mest lönsamt för klimatet, men tyvärr får ekonomin sätta spelreglerna för miljön.  Ett exempel som det skrivits om är handskalade räkor. Att de ska transporteras 1000 tals mil för att handskalas, så att vi ska kunna konsumera dessa till ett billigare pris håller inte i längden.

Det kunde ha varit vilken marknad som helst, för idag är påslag för ”klimatskydd” på transporter mycket lågt eller obefintligt. Det stora påslaget som transporter idag har är sådant som går till underhåll av vägnätet och här kommer vi med all säkerhet se en förändring. Vi kan se att utsläppsrätter är en vardag för flygplatser och i en snar framtid kommer fler transportmedel räknas in.

Men om detta är framtiden då kommer vi inte ha råd att konsumera exempelvis räkor?

Detta är en myt som jag alltför ofta stöter på. Om någon på 1980-talet hade sagt till mig att jag skulle kunna flyga till London tur och retur för 800 kronor på 2000-talet hade jag inte trott på denne. Vad som har hänt inom reseindustrin är att lågprisflygbolagen kom och tog fram billiga flygresor. Om vi går tillbaka till räkorna så vet man att handskalade räkor vill konsumenten ha, till ett visst pris(exakt hur mycket vet man inte). Om vi leker med tanken att ”skalandet” skulle ske på plats kommer dessa anställdas löner komma in i bilden, och produkten blir därmed dyrare än vad den är idag. Utmaningen kommer då att bli för producenterna att ”slimma” sina organisationer utifrån nya ”spelregler”, men framförallt utveckla nya produkter för marknader.

Vilka ”klimatsmarta” lösningar tror du vi kommer få se under 2013?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s