NEJ


tillvaxtFör ett tag sedan var jag på ett kundbesök och det visade sig att de hade problem med likviditeten. Bolaget hade ökat sin omsättning år efter år, men samtidigt krympte vinsten mer och mer. Bolaget hade nu svårt att betala ut löner.

Det är ganska vanligt att ökande av omsättningen leder till att vinsten krymper. En orsak kan vara att företaget drar på sig för mycket inköp ex. leasingbilar, hyror av olika slag etc.

Ett annat viktigt område att titta på är kundstocken. En stor orderbok innebär inte att vinsten kommer bli stor. Viktigt är att titta på vilka kunder företaget tjänar pengar på och vilka kunder som mer leder till förluster. ”kill your darling” är ett annat begrepp som man kan knyta till Schumpter.

För företaget som jag träffade berodde  den negativa utvecklingen av likviditeten på, att de tjänade inga pengar på flertalet av de kunder som de hade. I sin iver av att växa snabbt hade tagit in alla förfrågningar som de hade fått. Till en början kändes det bra när de såg vad de omsatte, men samtidigt ökade inte pengarna på kontot.

Att skaffa nya kunder är det många som predikar om, men att ta bort kunder som inte ger inkomster är betydligt mer ovanligt men väldigt viktigt. Förmågan att kunna säga NEJ!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s