Vinnande koncept


2010-10-09 17.39.49I dagens DN stod det om att Stockholms krogkungar blir allt mäktigare. Förr räckte det för en krögare att laga bra mat, men idag måste du även vara förtagsbyggare.

I veckan hade jag möte med en kund som vill bygga sitt företag och vi kom att prata om hur vi skulle gå tillväga. Grunden är att bygga i det segment som man har mest kunder i. Utifrån det utvecklar man mer exklusiva produkter. Enkelt i teorin men svårt i praktiken. Det svåra är att veta när man ska göra vad. Det vanligaste felet är att företagare tar fram för mycket produkter eller tjänster till förmånga målgrupper. Det är bättre att utveckla en kundkategori fullt ut innan man påbörjar en ny kategori.

Därför är det enklare att sälja till en befintlig kund än att jaga nya kunder på grund av att företagren lär känna den kund som denne jobbar emot och kan då utveckla sitt eget produkt- eller tjänstesortiment, vilket inte är fallet mot en ny kund.

Gör företag detta idag?

Både ja och nej. I exempelvis byggbranschen borde man göra det betydligt mer, men stora vinster och stor efterfrågan på deras tjänster gör att det står still. Inom exempelvis IT sektorn är det däremot en större konkurens och man ser där en helt annan uppfinningsrikedom när det gäller produkt utveckling.

Går vi tillbaka till krogbranschen kommer vi se mer och mer av produktutveckling när konkurrensen hårdnar. Redan nu kan man exempelvis se speciella koncept, udda inredning, enbart kött (den senaste köttrenden) etc. Marknaden blir förr eller senare mättad och då måste man ta fram ett nytt sortiment för att attrahera den målgrupp man har.

Några kommer att klara detta andra kommer försvinna. De som kommer att klara sig är de som orkar se framåt hela tiden. De som kommer gå under är de som idag är nöjda och vill behålla ”ett vinnande koncept”. Ett ”vinnande koncept” är inte mer vinstrikt än den senaste matchen du har vunnit. Nästa match med en ny motståndare kräver en helt annan taktik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s