den röda mattan


2013-01-12 13.59.08En utstakad väg, fungerar alltid i teorin men aldrig i praktiken. Det kan vara förutsättningar som förändras, en kund som ändrar sig, en förkylning etc. Jag ser att många företagare har slutat att planera för sitt företag vilket till stor del kan bero på att det är så svårt att bestämma det som komma ska. En annan anledning kan vara att vi människor har svårt för att planera på grund av att man är rädd för rädslan att bli besviken när det som har planerats inte fungerar i verkligheten.

”skjut från höften” är ett begrepp som ofta dyker upp när jag möter företagare. Vilket innebär att man ser de möjligheter som dyker upp och fångar dem på en gång. Det blir till en instinkt så att man ”skjuter från höften”. Träffar man alltid? Nej, men man lär sig när man missar målet och det kanske är minst lika viktigt.

Att planera, lägga affärs- och marknadsplaner, har med andra ord två olika syften. Det ena är att hitta rätt och nå fram med sin produkt, men det andra, som är minst lika viktigt, är att dra lärdom när det inte fungerar. Tjänsten eller produkten funkar inte vad är det som går galet. Finns det en idé om hur marknaden och kunde ser ut är det enklare och börja analysera detta, än att utgå från ”ingenting”.

Så tänk nästa gång som du är rädd för att planera, att om du missar är det bara att ladda om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s