Nya transportmedel


Ecco1Under förra århundradet utvecklades de kommunikationsmedel som vi idag använder. Det som nu kommer är mer en utveckling av det som redan finns. På flygsidan tävlar Airbus mot Boeing om vilken flygtillverkare som är störst i världen. Här hemma håller riksdagen på att bestämma sig för om vi ska köpa 60 st moderna JAS plan.

Under kalla kriget utvecklade Sovjetunionen en hybrid som var en korsning mellan et flygplan och en båt, en så kallat Ekranoplan. Planet utnyttjar den ”luftkudde” som bildas mellan vingarna och marken vid start och landning. Till en var det ett stort energislukande ”sjömonster”, kallades även för ”Ekranoplane Caspian sea monster”. Men som med allt annat går utvecklingen framåt även här. Nya spännande prototyper är på ingång som är betydligt mer miljövänliga.

Efter att ha sett den senaste ”Batman-filmen” och där fått sett ”the Bat” undrar jag om det även inom luft området kommer få se nya farkoster. Det som ofta är problemet idag när man ska utveckla nya transportmedel är att det är förknippat med mycket stora kostnader. Det innebär att det är mer lönsamt att utveckla redan befintliga farkoster än att ta fram helt nya prototyper. Men den nya tid vi idag lever i med stora miljökrav kan sätta en ny agenda.

Man kan börja se det inom tåg och bilsidan. Glasvägar med energikällan i marken kanske blir det nya sättet att köra bil på. Höghastighetståg som har mycket låg friktion mot spåren kommer vi se mer av. Slutligen är jag helt övertygad om att cykeln kommer utvecklats väldigt mycket, men framförallt kommer den att bli något som den en gång i tiden var, nämligen ett transportmedel som länkar samman Sverige.

2 svar till “Nya transportmedel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s