Måste vi sälja?


2011-10-01 17.29.39-1I dagens DN stod det om den senaste penningrullen från regeringens sida.”Pratlandet Sverige” kallade Thomas Svaton, VD för svensk dagligvaruhandel, fenomenet. Fokuset hade varit på att bygga mervärden och varumärken, däremot hade mycket lite pengar gått till få fart på omsättningen i detta område.

Att sälja har blivit en ointressant gren i Sverige. Vem man än pratar med så får man samma nedsättande syn på säljare, ”de är något nödvändigt ont som katten har släpat in”. Nu är det klart att det finns dåliga säljare eller ”rötägg” men det finns i alla branscher.  Men det stora problemet är när den utbredda diskriminering som sker mot en hel yrkeskår, får frodas fritt, går det ut över företagen. De är helt beroende av säljare.

Utan sälj ingen verksamhet är en enkel regel. Det finns mycket ett företag kan klara sig utan t.o.m. kommunikations och PR byråer, men utan sälj går bolaget en snabb död tillmötes. I förra veckan träffade jag ett bolag som hade investerat stora summor i PR och kommunikation, men det man levde på, försäljning, hade gått i stå. Det hade spritt sig en tro på att det skulle gå att kommunicera ut varorna utan att det tråkiga och hårda ”fotarbetet” behövde göras. Det är självklart nys, men tron hade varit stor. Nu har bolaget vänt det hela, PR och kommunikations konsulterna har åkt ut.

Det är klart att konsulter i olika former behövs i bolagen, men var sak har sin tid. Om ett bolag inte säljer då försvinner likviditeten snabbt i bolagen, medarbetare tappar mer och mer självförtroendet och slutligen är allt stilla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s