Affärsplanen


2011-10-01 17.31.11Där ägardirektivet tar slut börjar affärsplanen. En affärsplan talar om hur den riktning som ägarna har satt, ska genomföras. Den första affärsplanen i ett bolag brukar vara en ganska enkel historia. Exempelvis

  • Visionen
  • mål
  • strategi
  • produkter
  • budget.

Allt eftersom åren går och bolaget växer, blir även affärsplanen mer komplett. Då tillkommer analyser av olika slag, ekonomi bitar etc. men det grundläggande är att det är ett styrdokument för styrelsen så att dessa kan utföra sitt arbete.

Nu ska man inte tro att en affärsplan påverkar den direkta försäljningen, men man kan med all säkerhet påstå att risken för att bolaget inte ska fungera ökar betydligt utan att veta hur ägarnas vilja ska genomföras. Tyvärr ser jag det allt för ofta och det är inte speciellt svårt att få till en förändring om viljan finns i bolaget.

Känns det krångligt eller byråkratiskt, onödig tid etc., men jag påstår att de timmar som du behöver investera i denna typ av styrdokument är de bäst investerade timmarna du gör för ditt bolag. För när du vet vad du vill med ditt bolag, och kan förklara detta då  för din kund då kan kunden förstå den produkt som du vill sälja och därmed vara beredd att köpa den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s