Säljstrategier


IMG_1416Finns det ingen försäljning i ett bolag finns ingenting, försäljning är ”blodomloppet” i ”företagskroppen”. När jag träffar företag där försäljningen har gått ned kan det finnas ett antal olika saker som ligger bakom detta. Till exempel

  • Att säljchefer varit alltför inriktade på att stänga erbjudanden istället för att utveckla säljare
  • Att man har fokuserat på fler samtal istället för bättre samtal
  • Fastnat för mycket på kontoret

Men kanske det vanligaste är att säljaren känner av det slitiga och rutinmässiga jobb som försäljning är och därmed har börjat ”att gena”. Då brukar det gå ganska snabbt utför med försäljningssiffrorna och målen uppfylls inte. Är det sedan en allmän nedgång på marknaden går det att skyla över siffrorna men bakom många försäljningsnedgångar ligger den ”mänskliga faktorn”. ”Boten” är bland annat fasta rutiner och stöttning från säljchefen eller ledning.

Jag förundras också många gånger över att den bäste säljaren gör man till chef och därmed hamnar denne i en administrativ roll. Det är två helt olika roller, vitt skilda från varandra. Det är inte alls säkert att den som kan produkten och kan sälja, kan förmedla ”hur framgångsrik försäljning ska göras” till andra.

En central egenskap som en försäljningschef bör ha är förmågan till ett strategiskt tänkande. Personen får inte vara för operativ utan ska ha ett ”helikopter överseende” från sin position. Utifrån denna position är det enklare att ta fram strategier så att man når målen och kan ”formera” sin säljkår efter detta. Självklart måste marknad- och kommunikationsplanen vara klara så att de kan ”understödja” säljsidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s