Kommunikationsskärvor


IMG_1414

I förra veckan utbildade jag kyrkohedar i konflikthantering och vi kom att diskutera arbetsplatser där konflikter ”sitter i väggarna”. Frågan blev vad var det som ”satt i väggarna”? Svårt kan det vara att förklara denna typ av fenomen, men jag har varit med om att man stängt ned avdelningar, anställt ny personal och snart har man återskapat det gamla dysfunktionella kommunikationsmönstret.

För att försöka begripa detta fenomen bättre kan vi gå till fysiken. Vi kan se en bråkdel av allt det ljus vi har omkring oss. Vi kan höra en bråkdel av det ljud vi har omkring oss. (20-20 000 hz) Skulle det inte kunna vara på samma sätt med kommunikation. Vi uppfattar en bråkdel av den kommunikation som omger oss. det kanske även är så att varje ord som sägs lämnar en ”rest”, som kan fångas upp av kommande personer som beträder detta rum. Denna typ av fenomen kan man finna inom fysiken, när det gäller energier, så varför skulle inte det kunna vara på samma sätt med kommunikation, som också är en form av energi.

Vad som är sant eller inte vet jag inte, men jag ser allt förofta en oerhörd okunskap omkring konflikter och hur de hanteras. Framförallt blir jag mycket frustrerad över det oförstånd man kan visa från ledningens sida för den kraft och påverkan som den kan ha på medarbetare. Ett styrelseproffs, som jag mötte för några år sedan, sa att det som var mycket svårt att förstå och kontrollera i ett bolag var kulturen. Det fanns inga bra mätmetoder på hur kulturen såg ut eller hur den mådde i ett bolag. Men jag vill påstå att trots att det kan vara svårt att mäta kulturen, så kan en vanlig medarbetarundersökning ge en fingervisning om hur en del av ”kulturen” i bolaget mår. Problemet är inte undersökningen utan hur passiv man är inför ett dåligt resultat. Att reagera och förändra sker först när problemet blir så påtagligt att det kan störa produktionen.

Så till er som tvivlar på det här resonemanget om energier minns att det mesta av det som finns omkring oss kan vi varken se, känna, lukta eller höra men det påverkar oss hela tiden. Så nästa gång du går in i ett rum kommer kanske du att trampa i ”kommunikationsskärvor” som har blivit kvar i rummet, frågan är hur du ska reagera på det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s