Pyramiden


Kheops-PyramidEn viktig del när man bygger upp ett företag är att bygga upp produktionslinan. Inom tillverkningsindustrin är det här inget konstigt, men för många andra företag känns detta resonemang mycket märkligt.

I ”botten” av produktsortimentet behöver det finnas produkter som det finns en ständig efterfrågan på. Det ger tillförsel av kapital in till bolaget. En liknelse kan vara IKEA, enorma detaljsortiment. Varje gång du åker dit köper du inte en soffa, men små saker som exempelvis batterier, värmeljus etc. säljs. På varje produkt tjänar bolaget några ören vilket ger stora summor när man kommer upp i stora volymer.

Nästa nivå är produkter som inte får samma volymförsäljning, men som man kan ta bättre betalt av. Produkterna är också något mer avancerade än de basprodukter man har. Det kan även vara helt andra produkter men som är knutet till samma kundstock. Exempelvis finns det frisörsalonger som idag även jobbar med nagelskulptering, de flesta salonger säljer hårvårdsprodukter.

Slutligen finns det en topp där vinsterna på varje produkt är hög men det är inte så ofta som denna produkt efterfrågas.

När jag möter ett företag är det vanligt att man har en basproduktion, men inget mer därutöver. Det innebär att man jobbar mycket och det går nätt och jämt runt. Det kan dels bero på ålder på bolaget, ett ungt bolag behöver bygga upp sin kundstock i detta segment. Det kan även vara att bolaget har följt marknaden men inte orkat växa med den när den har utvecklats, som exempelvis tryckeribranschen.

Ibland möter jag företag i kris som har mycket av mitten nivån, men ett dåligt produktsegment under och då brukar det vara stora problem med likviditeten. Orsaken kan vara att man har haft en bra idé och marknaden har funnits, men man har underskattat finansieringen vilket då leder till likviditeten i bolaget förvinner. Här finns exempelvis Nordic Mine AB som brottas med en svår underfinansiering.

När man pratar om marknadssegmentet är det också centralt att se över sitt produktsortiment och det gäller alla bolag. Genom att bygga en stark produktportfölj skapar man en större stabilitet i bolaget. Det blir också enklare att utforma marknadsföringen mot tilltänkta kunder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s