Tomt på idéer


20130220-035012.jpgI förra veckan träffade jag ett företag som det gick bra för. De hade för några år sedan varit nere i en svacka, men nu var verksamheten i full gång. Deras vändning hade varit följande.

Några år tidigare hade de tappat ett antal större kunder, likviditeten hade snabbt minskat och besparingspaketen hade tagits fram. Man hade försökt att rädda upp situationen genom att sänka priserna, ta fram nya idéer etc. men raset hade bara fortsatt. Tillslut var man nere på en bottennivå likviditeten var låg och det var tomt på idéer.

I det skede hade de samlats i bolaget. Alla hade fått säga sitt, komma med nya idéer och helt plötsligt började det komma olika förbättringar på produkter, nya erbjudande kom fram. ”Vi från ledningen orkade lyssna på våra medarbetare, och där låg vändningen”.

I ett bolag är det alltid den som jobbar närmast kund som känner dennes behov bäst, och det är sällan den som driver bolaget. För ovanstående bolag kom vändningen när de fick den insikten. Det andra centrala var att det var tomt på idéer, det är först då som det finns utrymme för någonting nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s