Det vi inte ser finns inte…….


2013-02-18 11.09.00-2Det vi inte ser finns inte, är devisen hos oss som är troende i den västerländska naturvetenskapen. Samtidigt finns det fenomen inom detta område som inge varken har sett eller hört men som ändå tas som vedertagna sanningar. Rönen kommer ofta från den Anglosaxiska världen, kan ibland ha utvecklats i andra delar av världen, men upptäckten har ofta varit inom denna sfär. Vad som är sant eller inte är svårt att definiera, men klart är att det som igår sågs som en absolut sanning inte är det idag. Senaste tillskottet är den ”absoluta nollpunkten” noll Kelvin. Nu har man hittat minus Kelvin och i denna temperatur påverkas molekyler på ett helt annat sätt än vad man tidigare har sett.

Jag möter ofta ”absoluta” sanningar inom företagsvärlden, men har nu efter många år lärt mig att sådana inte finns. Framförallt har jag lärt mig att strukturmodeller som har fungerat inom vissa företag kan bli en katastrof för andra. Allt måste anpassa sig till den företagskultur som råder inom ett bolag. Förmågan till anpassning är kanske den starkaste överlevnadsmekanismen ett företag har.

Företagskulturer kan vara väldigt svåra att se, höra och förstå. De blir då även svåra att förklara, men den största svårigheten är mötet med ”det vi inte ser finns inte”. Jag brukar då tänka att bolagets förmåga till överlevnad då handlar om att våga gå emot denna devis och åter våga vara nyfiken. Fisken på bilden är ett bra exempel på djur som kan anpassa sig till nya miljöer, alltifrån små akvarier till  mycket stora. Vad som är sant eller inte kan andra dryfta om, intresset ligger i att få en fungerande miljö omkring sig. Självklart måste de grundläggande förutsättningarna vara lösta, men det gäller för alla levande organismer, även oss människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s