Gå på avslut


IMG_2612För ett tag sedan jobbade jag med ett bolag som hade stora svårigheter med att avsluta affärer. De sålde och levererade men det blev ofta oklart kring produkter och vad som var överenskommet. Det resulterade i att en del kunder blev irriterade och några kände sig även lurade. Det var inte bolaget uppsåt att försätta sig i dessa situationer, men kontentan av det hela ledde till att det blev så.

När jag gick igenom bolaget fann jag oklara avtal, dålig dokumentation och en otydlig betalmodell. Genom att börja föra protokoll över möten, lämna över en kopia till kunden minskade missförstånden som löste en del av problemet. Däremot var det svårt att skapa en bra betalningsmodell. Okunskap kring produktionskostnaden fanns med, men det svåra var att kunna ta betalt.

När jag dryftade detta för en kollega sa han ”de är rädda för att få ett nej”. Hans erfarenhet var att det här var ett vanligt problem och ledde i många gånger till att företag gick miste om sina affärer. Det var nu inte fallet i det företag som jag jobbade med, de gjorde affärer, men deras problem var att rädslan för ”nej” gjorde att de inte förtydligade sitt erbjudande, vilket resulterade i missnöjda kunder.

Jag berättade för ledningen om problemet med att få ett ”nej”. Vi konstaterade då att ett ”nej” kunde vara jobbigt, men att få ingenting eller problem efteråt var än värre. Genom den insikten och en viss träning kom man ifrån sitt bekymmer och kunde gå på avslut.

Det är viktigt att se en hel ”säljcykel” när man jobbar med en kund. Allt ifrån hur uppstart till avslut.

2 svar till “Gå på avslut

  1. Det var enklare (bättre) förr 🙂 I min hembygd – i min ungdom (1940-50-talet)- räckte ett handslag för att en affärsuppgörelse skulle fungera även på snickeriet eller hos cykelhandlaren eller hos bilfirman. Och – det finns fortfarande några sådana företag kvar i vår tillvaro. En av våra döttrar jobbar hos ett transportföretag där man har samma världsfrånvända vana – ett handslag räcker – det går faktiskt bra för företaget. Det är inte så stort men har ett enormt förtroende bland sina kunder.

    • Tack för att du gillade artikeln.
      Jo då du finner bolag idag som det fungerar med ett handslag, men det för det mesta med sig problem. Ofta blir det osämja mellan vad man har kommit överens om och då finns det inget skrivet. Det andra är att kunden drar sig ur affären och då står du som leverantör med produkter som inte går att fakturera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s