Den cyniska vården


2012-07-18 14.04.01I det ”nya” köp- och sälj-systemet som har inrättats inom sjukvården i landstinget har man nu kommit fram till att det som man inte får betalt för erbjuder man inte patienterna. Ett nytt exempel på detta är Järva BUP, som nu tas över av nya entreprenörer. Det man kommer erbjuda är fler läkare och sjuksköterskor och färre socionomer och psykologer. Det som man inte får betalt för, kontakt med socialtjänsten och kontakt med skolkuratorer, kommer man inte alls utföra. Modellen är svindlande. Socialtjänsten och skolan är BUP,s samarbetspartner och en otroligt viktig sådan.

Om du tänker dig en fabrik som gör bilar, där man får för sig att ”växelspaken tjänar vi för lite pengar på så vi lägger ned den delen inom fabriken” ”men hur ska vi då kunna växla bilen” ”det är inte vårt bekymmer”, säger produktionssidan. Helt rätt, det är inte produktionssidan bekymmer primärt, men när försäljningen rasar på grund av en halvfärdig bil blir det så småningom deras bekymmer på grund av varsel och nedläggning av fabriken. Nu är detta exempel inte ens tänkbart för ingen ledning i världen skulle komma på en sådan bisarr idé.

Den lek med pengar och ansvar som försigår inom landstinget idag kan enbart ses när man spelar monopol. Tyvärr är det på riktigt, det är riktiga människor och barn som blir drabbade. Vi en vårdcentral funderade man på att sätta in en spiraltrappa upp till mottagningen för att inte ”få in” olönsamma patienter. Nu ska man inte enbart peka ut ett område, utan det som är fel är landsingets virutuella värld av köp-och-sälj, som måste ta slut. Fakta är att all vård är en kostnad så länge den bedrivs i Sverige på personer som är skrivna här. Exporterar vi vård då går det att sälja det till andra länder som alla annan export, men är vården skattefinansierad kostar den pengar. Sedan kostar olika typer av vård mer eller mindre pengar, men allt kostar. Att då införa ett system där det finns ”minus vård” och ”plus vård” är en lek med siffror och mycket syniskt. Landstinget levererar just nu en bil utan ”växelspak”. Hur man ska köra den är inte ”deras bekymmer”.

7 svar till “Den cyniska vården

 1. Hej Dick, tack för att du delar med dig av exempel inom vården som inte fungerar.

  En fråga som anmäler sig är givetvis: Hur ska vi få vården att fungera för alla?

  • Hej Olle.
   Tack för att du uppskattade bloggen.
   När det gällde BUP som jag skrev om har jag svårt att förstå hur man ska lyckas med sitt arbete där när beroendet av olika instanser är stort. Om exempelvis en 13 åring blir våldtagen så är behovet stort från olika parter. Socialtjänsten står för en del, BUP för en annan och polisen för en tredje. Det finns då helt plötsligt tre huvudmän. Stat, kommun och landsting. Lägg där sedan till en privat aktör så är det fyra. Här finns det idag stora svårigheter när det gäller samarbete, hitta formerna för det etc.
   Ett grundläggande problemet är att det inte finns någon ”huvudansvarig” för verksamheten. Det är nästan så att vem som helst kan komma på en produkt idé och sedan lyckas få ut den. Vad konsekvensen av det blir spelar ingen roll. Om man vill ha ett köp och sälj system måste det göras på riktigt och frågan är om vi vill ha det. När vi ser sjukvården i USA funkar den heller inge bra. Jag tror att i måste förstå att vård kostar pengar.
   Adm kostnaden är en annan fråga som inte fungerar. Varför kostar en faktura 5000 kr att hantera på Karolinska? Det har inget med vård att göra, men det är många sköterskor och läkartjänster som går åt för att hanterar fakturor. Outsourca rätt verksamhet. Idag outsourcar man läkare sköterskor etc. och behåller det som kostar pengar adm. Inom näringslivet gör man tvärtom. Outsourca kostnaderna och behåll kärnverksamheten.

   Vilken kunskapsnivå ska vi ha på den vårdpersonal som bedriver vård. Ska exempelvis psykologer jobba på BUP, vad är då deras uppdrag, eller kan man tänka sig något helt annat. Ska en sköterska bädda sängar, vara administratör, denna typ av jobb finns det exempelvis sjukvårdsbiträden, kontors assistener etc.
   Slutligen finns det funderingar.
   • Om vi ska en god kvalitativ vård kan vi ge den till alla.
   o Om vi inte kan ge den till alla vad ska vi ge till dem som inte får. (här finns det enorm otydlighet).
   Det blev ett ganska långt svar, men när man en gång i tiden inrättade landstinget var det inte tänkt att det skulle fungera som det idag funkar.

 2. Hej Dick, tack för att du tar upp exempel inom vården som inte fungerar.

  En fråga som anmäler sig är hur kan vi få vården att fungera för alla?

  Tacksam för dina och andra läsares tankar och förslag på lösningar.

  Hälsningar/Olle

 3. Intressant information – tack för den! Vill tillägga att vi bor i Uddevalla, dit vi en gång flyttade just för att det fanns ett toppenbra lasarett här. På grund av politikernas lekstuga så har vi inte längre någon nytta av detta nästan oanvända lasarett. Om man behöver vård måste man ”ta sig till” Trollhättan och NÄL. Bland våra jämnåriga pensionärer säger man ibland ”Se NÄL och sedan dö”. Det händer tyvärr ofta att man ”stryker med” antingen på vägen dit eller där eller efter att man hastigt och lustigt blivit hemskickad. Vi, som är ”till åren komna”, är inte rädda för att dö men skulle vilja göra det på ett värdigare sätt….. (Gråt, gråt).
  PS. Du har antagligen läst om hur lekstugan fungerar här nere.

 4. Det ”roligaste” som har hänt här i Uddevalla, var ett kommunalråds uttalande en gång i fjol (rapporterades i Bohusläningen). Han sade, som förklaring till varför det saknades platser för vård av gamla, att ”tyvärr har det inte dött så många som vi hade räknat med”. Hemskt men sant. Det blev en insändarstorm efter detta och han fick åtskilliga gånger förklara att han inte menat så illa, som tidningen formulerat det.
  Jag har förstås den uppfattningen att ”det hjärtat är fullt av, därom talar munnen”.

 5. Ja det blir bara värre och värre och Moderaterna och alliansen gör allting än värre med sossarna som i bakgrunden hjälper till…

 6. Ping: Företagskulturer | DIMRO INKUBE KB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s